Priče, film, koncert i gastro

Najavljena nova trodnevna manifestacija "Žive slike austrougarske Pule". Donosimo detalje vikend programa

| Autor: Vanesa Begić
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Na konferenciji za novinare u Turističkoj zajednici grada Pule predstavljena je nova trodnevna manifestacija "Žive slike austrougarske Pule", o čemu su govorili direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj, organizatorica manifestacije Ivna Bevanda Strah i povjesničar Igor Šaponja.

- Lani smo krenuli s tim programom, a temom Austrougarske željeli smo se pozabaviti još od 2020. godine. No, onda je malo korona poremetila planove, pa smo krenuli prošle godine i ove će godine manifestacija biti puno opširnija, uz plesne sadržaje, one edukativne, povijesne, uz puno storytellinga te uz gastro-sadržaje, što će naglasiti duh austrougarskog razdoblja vezano za Pulu, kazala je Cinkopan Korotaj.

- Sve počinje u četvrtak, 12. rujna u 18 sati u Villi Trapp na Verudi, gdje će u programu Film u Filmu biti prikazan film "Moje pjesme, moji snovi" u suradnji sa kinom Valli. Predavanje će održati dr. sc. Romana Lekić, docentica i profesorica stručnih studija u trajnom zvanju i članica Znanstvenog vijeća za turizam i prostor. Gosti će biti iz Društva za proučavanje prošlosti i za očuvanje materijalnog i ne materijalnog naslijeđa carske i kraljevske Mornarice Viribus Unitis Pula, odnosno Bruno Dobrić i Livio Nefat, kazala je Bevanda Strah.

Drugoga dana će na Danteovom trgu nastupiti plesni studio Art Dance iz Pule koji će pokazati "Kako su se mališani igrali početkom 20. stoljeća: mali Puljani i veliki grad", a Sedina Cerovac izvest će igrokaz "Mara, Pula i tramvaj". Nakon toga slijedi posjet izložbi povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Zerostrasseu "Pulski električni tramvaj (1904.-1934.)".

- Na Danteovom trgu bit će program "Gdje Alpe ljube Jadran, odnosno cooking show renomiranog chefa Roberta Perića u kojem će sljubljivanjem okusa Alpa i Mediterana prirediti gastronomske delicije za degustaciju. Nešto kasnije u Domu hrvatskih branitelja bit će predstavljena Mornarička knjižnica kao otvorena knjiga, a potom je tu i storytelling o Joyceu, navela je Bevanda Strah.

Igor Šaponja naglasio je i važnost predavanja Damira Šegona iz pulske Zvjezdarnice te Korada Korlevića od 17.30 do 19.30 sati na Monte Zaru, uz što će, kako se nadovezala Bevanda Strah, biti upriličen koncert uz za tu priliku sastavljen komorni orkestar – mirisno-harmonijske skale Polana. Polana je planetoid nazvan po gradu Puli koje je 1875. otkrio Johann Palisa u mornaričkoj zvjedarnici, a za glazbeni je dio zadužena Samanta Stell.

Pred kraj dana na raskrižju Maksimilijanove i Prolaza kod Zdenca kolega novinar Zvijezda Strahinja imat će predavanje "Noćni život Via Minerva".

- Vrhunac manifestacije je u petak, 13. rujna na Malom rimskom kazalištu kada Strauss capelle Vienna godinu ranije nego drugdje obilježava 200. odnosno 199. godišnjicu rođenja Johanna Straussa ml. Dakako, sve ovisi o vremenu i možda dođe i do promjene datuma, kazala je Bevanda Strah.

- Posljednjega dana u 10 sati sa željezničkog kolodvora kreće tematska tura "Mladić koji je želio plesati valcer", a u 11.15 je na Forumu "Ples pet krinolina - Mirisna razglednica iz Pule".

Pulska glazbena priča

Vrhunac ove manifestacije je koncert "Strauss pod zvijezdama" 13. rujna u Malom rimskom kazalištu u Puli u 20.30 sati.

Kuriozitet na koncertu predstavlja praizvedba simfonijske poeme "Monarhija" koju su skladali Emir Kulenović, poznati odvjetnik iz Pule i Aleksandar Valenčić iz Rijeke, a tekst, povijesni za ovu poemu napisali su svestrana književnica Slavica Lončarić Đugum i poznati odvjetnik Antun Zanetti iz Pule.

- "Monarhija" kroz teme valcera i barcarola priziva slike iz slavnih vremena Austrougarske te predstavlja svojevrsni hommage Johannu Straussu čime se savršeno uklapa u opus koji Strauss Capelle Vienna predstavlja diljem svijeta. "Monarhija" je snimana tijekom srpnja 2024. u Budimpešti u izvedbi svjetski poznatog orkestra Budapest Scoring zajedno s još dvije simfonijske poeme autorskog dvojca u režiji njemačke produkcijske kuće koja već dogovara koncerte navedenog opusa. Koncerti će se održavati počevši od sljedeće godine po zemljama kroz koje teče rijeka Dunav, veli Aleksandar Valenčić.

Suradnja Emira Kulenovića i Aleksandra Valenčića započela je 2014. godine. Emir, rođen u Prijedoru, u ulozi kompozitora skladao je 20-ak pjesama orijentalne tematike bazirane na sevdahu koje je Aleksandar (rođen u Opatiji) aranžirao u pop, rock i crossover manirama. Na temelju nastalih pjesama Slavica Lončarić Đugum napisala je libreto za mjuzikl "Most" na temelju kojeg je u kolovozu 2023. godine u Malom rimskom kazalištu u Puli izveden multimedijski spektakl "Most".

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Nadalje, istaknimo da se suradnja Emira Kulenovića i Aleksandra Valenčića bazira se na multikulturalnom pristupu i traženju novih ozvučja i glazbenih ambijenata. Cilj je ljepotom glazbe pokazati publici kako glazba zaista nema granica, ističu akteri ove lijepe glazbene priče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter