novo povećanje koeficijenta

Zoričić i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije potpisali aneks Kolektivnom ugovoru za vrtiće. Od 1. rujna veće plaće

| Autor: Jelena Milović
(Foto: Grad Pula)

(Foto: Grad Pula)


Gradonačelnik Filip Zoričić i Rajko Kutlača u ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u pulskoj Komunalnoj palači potpisali su danas dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Pula. To konkretno znači da je od 1. rujna 2024. godine za njih utvrđena osnovica u iznosu od 947,18 eura i novi koeficijenti složenosti radnih mjesta koji će se postupno povećavati sve do 1. ožujka 2026. godine.

- Ovime još jednom potvrđujemo smjer kojim idemo, a to je potpuno usklađenje plaća radnika dječjih vrtića s plaćama javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, odnosno usklađivanje sa zakonom. Jedan od naših prioriteta je i stvaranje novih kapaciteta, ali i kontinuirano ulaganje u vrtiće, rekao je prilikom potpisivanja gradonačelnik Filip Zoričić.

Novim dodatkom Kolektivnom ugovoru ispoštovat će se odredba članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji propisuje da se na utvrđivanje i obračun plaća, naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića koji su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave primjenjuju propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihodi javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu, ako su ti propisi povoljniji za radnike.

- Aneks je potpisan i to je zadnja faza, što se nas tiče. Temeljem Sporazuma kojeg smo potpisali prije tri tjedna, sad je potpisan i ovaj dodatak Kolektivnom ugovoru. Daljnju proceduru, u domeni Grada i Gradskog vijeća ne komentiram. Što se tiče socijalno-partnerskih odnosa s time je za nas završena ta procedura. Gradsko vijeće će, kako nam je rečeno, o tome raspraviti, a ja ne očekujem da će biti protiv povećanja materijalnih prava radnika dječjih vrtića. Samo potpisivanje Sporazuma bila je odluka djelatnika, jer smo prije potpisivanja išli na izjašnjavanje i 85 posto članova Sindikata je tako odlučilo. To govori o njihovom stavu. Svakako da je promjena s ovom školskom godinom veća, premda taj proces nije završen i trajat će godinu i pol, što samo po sebi nije najbolje rješenje, ali je u datim okolnostima dogovoreno kao najoptimalnije. Što se tiče materijalnih prava to će ipak biti znatno povećanje u odnosu na dosadašnja. Ne možemo reći da su gotovi napori da poboljšavamo i dalje materijalna prava, ali ona su sada u svakom slučaju bolja negoli su bila prije, rekao je Kutlača.

Naime, ovaj dodatak Kolektivnom ugovoru za radnike dječjih vrtića kojima je osnivač Grad Pula, potpisan je uz odgodni uvjet da Gradsko vijeće u rujnu 2024. usvoji akt kojim se preuzimaju višegodišnje obveze na teret proračuna na ime uvećanja osnovice i koeficijenta za zaposlene u dječjim vrtićima u kojima je osnivač Grad Pula.

Već od 1. rujna bit će to 15-postotno povećanje plaća zaposlenima u pulskim dječjim vrtićima, čiji je osnivač Grad Pula, a u ovoj godini ukupno su im plaće porasle 30 posto, saznajemo iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter