ISO norma

Pulska bolnica prva u Hrvatskoj dobila certifikat za upravljanje organizacijom zdravstvene zaštite

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Dana 20. kolovoza 2024. godine ugledna svjetska akreditacijska organizacija AACI (American Accreditation Commission International) obnovila je Općoj bolnici Pula akreditaciju kliničke izvrsnosti te certifikate ISO 9001:2015 - "Certified quality management system ISO 9001" i EN 15224:2016 – "International accreditation Quality & patient safety".

Ove godine dobili su još jedan certifikat, ISO 7101:2023 (Upravljanje organizacijom zdravstvene zaštite – Sustavi upravljanja kvalitetom u zdravstvenim organizacijama – Zahtjevi) te time postali prva zdravstvena ustanova u RH koja ima ovaj certifikat.

Norma ISO 7101:2023, objavljena u listopadu 2023.g., prva je međunarodna norma posebno osmišljena za upravljanje kvalitetom zdravstvene skrbi. Ova norma fokusirana je na zdravstvene ustanove te donosi potpuno objedinjeni, ali i novi pristup kvaliteti u zdravstvu gdje je pacijent, njegova sigurnost i dobrobit u centru pažnje i brige.

Svrha i smisao norme je stvoriti kulturu kvalitete, počevši od snažne uprave, na slijedeće načine: 

  • prihvatiti sustav zdravstvene zaštite koji se temelji na skrbi usmjerenoj na ljude, poštovanju, suosjećanju, suradnji, jednakosti i dostojanstvu;
  • identificirati, riješiti i upravljati rizicima;
  • osigurati sigurnost i dobrobit pacijenata i zaposlenika;
  • kontrolirati pružanje usluga putem dokumentiranih procesa i dokumentiranih informacija;
  • pratiti i ocjenjivati kliničko i ne kliničko djelovanje;
  • stalno poboljšavati svoje procese i rezultate.

AACI certifikati jamče da su svi procesi, od prijema u ustanovu do kraja liječenja, usklađeni s globalnim medicinskim standardima sigurnosti i kvalitete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter