PALIJATIVNA SKRB

Hospicij nije samo zgrada - to je mjesto cjelovite skrbi o bolesniku u završnoj fazi bolesti

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Cijela Istra nestrpljivo čeka usluge palijativne skrbi kroz pulski hospicij. Nakon što se uredi prostor u kojem su donedavno privremeno boravile dementne osobe dok se adaptirala depandansa Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" u Mažuranićevoj ulici, slijedi opremanje prostora uz kapacitet od 14 kreveta.

U opremanju pulskog hospicija financijski će sudjelovati Grad Pula, Istarska županija te Porečka i pulska biskupija, a aneks ugovora o financiranju potpisan je na posljednjoj, netom održanoj sjednici Gradskog vijeća Pule, 12. rujna. Troškove opremanja poslovnog prostora hospicija u ukupnom iznosu od 460.000 eura s PDV-om, a podjednakim trećinama financirat će ih s po 153.333 eura s PDV-om Grad Pula, Istarska županija te Porečka i pulska biskupija.

(Arhiva Glasa Istre)Dr. Julijana Franinović Marković (Arhiva Glasa Istre)

Radovi počeli 2018.

Kako smo već i pisali na ovom mjestu, za izgradnju hospicija Biskupija je dala nemala sredstva, Županija je dala u koncesiju sam prostor, dok je Grad Pula pridonio realizaciji ovog projekta rješavanjem komunalija. Inače, radovi na izgradnji zdravstvene ustanove za palijativnu skrb - Hospicija blaženog Miroslava Bulešića počeli su u studenome 2018. godine, trajali dvije godine i unutarnje uređenje njegova je završnica.

Privremena ravnateljica hospicija, neurologinja dr. Julijana Franinović Marković, pohvalila je suradnju svih uključenih u projekt hospicija, jer pokazuju istinsku želju za njegovom realizacijom.

- Zanimanje stanovništva Istre, osobito onih u potrebi stacionarne palijativne skrbi, za hospicij Blaženog Miroslava Bulešića, je veliko. Uspostava hospicijske skrbi u Hrvatskoj je zahtjevna i rijetka. Do sada kao samostalna ustanova djeluje samo jedan hospicij - Hospicij MK Kozulić riječke nadbiskupije. Oni su nam bili od velike pomoći pri planiranju hospicija u Puli.

To nije samo zgrada, to je mjesto cjelovite skrbi o bolesniku u završnoj fazi bolesti. Tu se provodi edukacija profesionalaca volontera pa i zajednice. Porečka i Pulska biskupija je prepoznala potrebe skrbi teško bolesnih i umirućih osoba i učinila veliki iskorak uključivanjem u realizaciju projekta hospicija, veli nam ona.

Izgradnja hospicija Bl. Miroslava Bulešića u Puli dovršena je krajem 2020. godine, a slijedeće godine je dobivena uporabna dozvola.

- U to vrijeme je započela epidemija bolesti COVID 19, a zgrada je dana na korištenje Istarskim domovima zdravlja za provođenje cijepljenja. U to vrijeme došlo je i do personalnih promjena u biskupiji i iščekivao se izbor novog biskupa. Dolaskom biskupa Ivana Štironje nastavila se administrativna procedura registracije hospicija uz prikupljanje brojnih suglasnosti i dozvola stručnih i upravnih tijela.

Nakon više mjeseci, u travnju 2024. godine hospicij je registriran kao pravna osoba. U tom vremenu započeto je renoviranje i proširenje Centra za osobe oboljele od Alzheimerove demencije, Doma Alfredo Štiglić, a bolesnici su smješteni u hospicij do pred par tjedana. Početkom rujna korisnici Centra su vraćeni u obnovljene prostore u Mažuranićevoj, a prostor hospicija je potrebno dovesti u prethodno stanje, što će biti uskoro, veli Franinović Marković.

Opremanje hospicija mora biti usklađeno s novim pravilnikom za zdravstvene ustanove. Opremanje je nakon usklađivanja svih partnera u završnom definiranju i nabavi. Očekivano vrijeme nabave je oko dva do tri mjeseca, kako su po informaciijama samih dobavljača.

- Paralelno su provođene administrativne aktivnosti za funkcioniranje hospicija unutar sustava zdravstva odnosno HZZO-a. Na taj način je osigurano djelomično financiranje rada hospicija. I ovdje je utkan rad Bskupije, Županije i Ministarstva zdravstva. Po završetku opremanja slijedi zapošljavanje provoditelja palijativne skrbi koje treba posebno educirati za rad u hospiciju. I to će biti dodatni izazov. Kada sve to obavimo slijedi komisija Ministarstva zdravstva i dopusnica za rad hospicija. Tek tada možemo započeti s radom, pojašnjava privremena ravnateljica.

- Intenzivno radimo na svim razinama; Biskupije, Županije i Grada, uključujući i druge brojne dionike. Svi imamo isti cilj kao i naši sugrađani, a to je funkcioniranje hospicija. Danas smo bliže tom cilju. U Istarskoj županiji izgrađujemo sustav palijativne skrbi u kojemu je hospicij samo jedna karika u lancu.

Taj sustav formiraju još mobilni palijativni timovi, volonteri palijativne skrbi, bolnički tim, posudionica pomagala i palijativni kreveti u stacionarima. Mobilni palijativni timovi pri Istarskim domovima zdravlja djeluju od 2011. godine. Većina onih kojima su timovi pružili skrb, znaju koliko mogu olakšati patnju bolesnicima i njegovateljima, dok prolaze kroz zahtjevno razdoblje bolesti i umiranja, opisuje doktorica.

Liga protiv raka Pula

Trenutno postoje dva mobilna palijativna tima za cijelu Istarsku županiju. Valja reći kako je u Ligi protiv raka Pula 2005. godine "rođena" palijativna skrb Istarske županije. U njoj do danas djeluju volonteri u palijativnoj skrbi koji ulaze u skrb prema procjeni mobilnih timova. Kako su njegovatelji izloženi velikom naporu, u Ligi su organizirane grupe za podršku njegovateljima tijekom bolesti člana obitelji i u žalovanju. U bolnici je organiziran bolnički palijativni tim.

- U sustav palijativne skrbi uključena je i edukacija na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. U stacionarima Labin, Pazin, Umag postoje "palijativni kreveti" kada skrb u kući bolesnika nije više moguća. Izgradnja sustava palijativne skrbi u Istarskoj županiji ima dobre temelje. U to je utkan rad angažiranih profesionalca i entuzijasta, dugogodišnja podrška Županije, Grada, Biskupije i stanovništva, zaključuje ona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter