veliko priznanje za pulu

Ministarstvo kulture i medija proglasila Mornaričko groblje zaštićenim kulturnim dobrom

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Ministarstvo kulture i medija na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara proglasilo je Mornaričko groblje u Puli zaštićenim kulturnim dobrom.

Ovime se Mornaričko spomen groblje zasluženo pridružuje popisu mnogih zaštićenih kulturnih dobara na području grada Pule, i to nakon što je prošle godine Mornaričko groblje u Puli uvršteno u Europsku rutu značajnih groblja Vijeća Europe.

Mornaričko groblje u Puli nastaje ubrzo nakon osobne odluke cara Franje Josipa I. iz 1853. godine kojom Pula postaje glavna ratna luka tadašnjeg Austrijskog Carstva. Groblje nastaje iz potrebe pokopa umrlih i poginulih pripadnika Austrougarske ratne mornarice. Pozicioniranje groblja bila je zadaća glavnog inženjera pomorskog arsenala, Karla Moeringa, koji odabire poziciju odmah iznad Arsenala, na zaravni sv. Polikarpa.

(Foto: Monte Giro)(Foto: Monte Giro)

Groblje je svečano otvoreno 2. listopada 1862. godine, a odlukom Narodnog odbora općine Pula 27. listopada 1960. godine proglašeno je zatvorenim u svrhu pokapanja pokojnika. Obnovljeno je 90-ih godina prošlog stoljeća uz pomoć austrijskog Crnoga križa i Njemačkog narodnog saveza koji se brinu o brojnim vojnim grobljima na prostoru negdašnjega Carstva.

Komunalno društvo Monte giro koje održava Mornaričko groblje izražava zahvalnost Ministarstvu kulture i svima uključenima u proces što je kulturno-povijesna cjelina Mornaričkog spomen groblja , jednog od najvećih vojnih groblja u Europi, napokon priznata kao mjesto od iznimnog povijesnog i kulturnog značaja, kako za građane Pule tako i u nacionalnim okvirima. Ovo je još jedno veliko priznanje bogatoj kulturno-povijesnoj baštini naše Pule.

(Foto: Monte Giro)(Foto: Monte Giro)

Mornaričko groblje u Puli upisuje se u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-7822, a proces uvrštenja u popis zaštićenih kulturnih dobara je vodio Konzervatorski odjel u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter