Đir po tržnici

Unatoč skupljim cijenama, ni domaći ljudi ni turisti ne mogu odoljeti smokvama, lubenici i breskvama

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


Pulska tržnica ovog je tjedna imala štošta za ponuditi jer je, uz uobičajenu ponudu, uz sam markat gostovalo nekoliko obrtnika iz Udruge branitelja proizvođača Panonija u sklopu već tradicionalne manifestacije Zeleno i Plavo. Puležani i gosti koji borave u našem gradu i ovih dana često staju po slavonski zalogaj, pa tako za svoju marendu odabiru salenjake s pekmezom od šljiva, makovnjaču ili, pak, pogaču s čvarcima. Kako nam otkriva prodavač na štandu s pekarskim proizvodima iz Bjelovara, Bruno Rajić, najtraženiji je njihov domaći kruh ispod peke koji nema aditiva, a po koji se vraćaju i isti kupci.

- Imamo domaće proizvode koje radimo ispod peke. Zadovoljni smo prodajom, Puležani cijene domaće proizvode. Uz lokalne kupce, dolazi nam i dosta turista - kaže nam Rajić, koji na upit cjenjkaju li se ljudi, kaže da uvijek toga ima malo, no tada domaćim kupcima ponešto snize cijene.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Panini

Gužva je bila i na katu tržnice. Uz penzionere koji u tamošnjim kafićima po povoljnoj cijeni ispijaju jutarnju kavu, čitaju novine i uživaju u razgovoru s prijateljima, velik dio sugrađana bio je na drugoj terasi, koja gleda na Narodni trg. Ondje je svoja vrata nedavno otvorio ugostiteljski objekt Lokalitet. Ovaj poznati pulski OPG dućan, smješten u Negrijevoj na Verudi, koji funkcionira kao tržnica domaćih proizvoda iz Istre, ali i cijele Hrvatske, svoje proizvode na pulskom markatu nudi i u zalogajima. Dok su se pripremali sendviči za pulske poslovnjake, pa i pokojeg turista, razgovarali smo s vlasnikom Markom Pulićem koji ovaj obiteljski posao vodi uz suprugu.
- Ljudi su shvatili našu priču, tega se i držimo, da nudimo samo proizvode naših proizvođača, lokalne i domaće. Odlučili smo doći u centar grada da malo podignemo to sve skupa. Čuli smo razne priče, ali sad tvrdimo da je super, da je tu lijepo i da tu stvarno ima puno prostora. Naši su ljudi pokazali veliku zainteresiranost - kaže Pulić.

U svakodnevnoj ponudi nude osam do devet vrsti panina s lokalnim namirnicama.
- Naravno, kad se desi da nestane slanih sardona, taj panin više danas nemamo, ali to kažemo ili prekrižimo. U ponudi imamo i naše poznate lokalne gorumet plate, kao i plate sa 7 vrsta sireva. I svi su prekuntenti. Najveće mi je zadovoljstvo što dolaze naši ljudi na marendu. Naučimo ih da sjednu, na miru pojedu i onda idu raditi - kaže nam Pulić.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Školjke

I dalje ima turista i na zelenoj tržnici, koji u jutarnjim satima šeću oko štandova s voćem i povrćem i razgledavaju ponudu. Baš poput domaćih kupaca, unatoč skupljim cijenama, ne mogu odoljeti smokvama, lubenici i breskvama. Lubenice se prodaju od euro, do euro i pol, po kilogramu, a za koje se prodavači kunu da su »hruskave i slatke«. Tu su i breskve kalanke (s lako odvojivom košticom) koje se prodaju za četiri eura po kilogramu, a šljive je moguće kupiti za dva eura. Za ručak se kupuju i mini patlidžani, pomidori, kupusnjače, mahune i krumpiri.

Nudi se i kukuruz koji će svakoj maneštri dati poseban gušt, a mnogi će ga radije pripremiti, pa posoljenog ponijeti na more. Mnogi zastaju i na štandu s bamijama, iako su to većinom turisti, jer su lokalni kupci naučili što je i kako se priprema, s obzirom na to da se ova biljka, koja se uzgaja u Pomeru, već duže nudi na tržnici. Pojedini su stolovi puni raznih presadnica - celera, bosiljka, peršina, salate, a kupuje se svega po malo. Ponuda na pulskoj ribarnici je, više manje, jednaka kao i inače, a ovih se dana najviše kupuju školjke. Uz to, ono što gosti vole ponijeti kući kao ukusni suvenir s delikatnesnog dijela tržnice je istarsko maslinovo ulje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter