SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Tko će platiti sudske troškove inicijative Lungomare?

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Na početku sjednice pulskog Gradskog vijeća, na inicijativu vijećnika Milana Rašule, zatražena je minuta šutnje kojom je odana počast nedavno preminulom menadžeru u kulturi, Puljaninu Svenu Dukiću. Vijećnik Sean Soldatić, u sklopu vijećničkih pitanja, jučer održane redovne sjednice Gradskog vijeća, govorio je o vrlo aktualnoj temi u Gradu Puli.

Sudski troškovi

- Upravni sud donio je odluku i nije prihvatio tužbu građanske inicijative Lungomare u vezi gradnje hotela s pet zvjezdica na prostoru Valkana. Naime, svima je jasno da iza te građanske inicijative stoje određeni politički nalogodavci koji, kako sada vidimo, od svega putem medija peru ruke, a budući će navedena inicijativa sada imati sudske troškove htio bih pitati gradonačelnika hoće li grad pokriti troškove koje je imala ta inicijativa, obzirom je tu riječ o neprofitnoj udruzi?

Mislimo da bi to bilo u redu, jer politički nalogodavci, a to je platforma Možemo!, sada od svega pere ruke. Oni za javne potrebe sigurno neće trošiti svoj novac, kazao je vijećnik Soldatić.

Na to je vijećnik iz platforme Možemo Noel Mirković rekao da je ovo povreda poslovnika i tražio od vijećnika Soldatića neka prestane lagati. Uslijedila je mala prepirka, jer je Mirkovića i predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovsku upozorila kako to nije povreda poslovnika. U to se uplela i vijećnica Dušica Radojčić iz platforme Možemo! rekavši kako se iznose neistine. Na to je vijećnik Soldatić kratko dobacio ako neistinu utvrđuje sud.

Iduće pitanje vijećnika Soldatića bilo je usmjereno prema pulskoj pročelnici za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivani Sokolov oko toga ima li Grad Pula u planu krenuti u realizaciju škole koja bi se našla preko puta pulske Zaobilaznice. Naime, u svom obrazloženju vijećnik Soldatić kazao je prisutnima kako ima dosta djece iz rubnih kvartova Pule koja moraju pohađati školu Centar ili odlaziti na nastavu u školu Vidikovac, čime su zakinuta djeca koja žive na rubnim dijelovima grada.

On smatra kako je gradnja nove škole neophodna. Pročelnica Sokolov odgovorila mu je kako je Gradu Puli trenutno prioritet Škola odgoj i obrazovanje na Monte Zaru, jer se iz godine u godinu broj učenika povećava. U planu je izgradnja nove zgrade u Šijani. Vijećnik Igora Belasa upitao je pročelnicu Samantu Barić o izgradnji prometnica u Gradu Puli.

- Ono što zanima sve građane Pule su projekti vezani za pulski lukobran i novi ulaz u Pulu iz smjera Velog Vrha. Naime, iz medija nam je poznato da će se izgraditi novi kružni tok, a prometnica će se duplirati. Obzirom da su nosioci tih projekata Hrvatske ceste i Vlada RH teško je doći do tih informacija, a ja vjerujem da naše građane to zanima.

Po pitanju prometnice pročelnica Barić rekla je kako je prometnica u ingerenciji Hrvatskih cesta kao investitora te da se s radovima počinje početkom listopada. Po pitanju lukobrana, odgovorila je kako je on u ingerenciji Lučke uprave.

Opasno križanje

Vijećnik Noel Mirković postavio je pitanje vezano za opasno križanje Palisine i Mardeganijeve ulice na Novoj Verudi gdje se ljudi nepropisno parkiraju te predložio izgradnju kružnoga toka. U odgovoru pročelnice Barić doznali smo kako se Grad slaže s istaknutim problemom na Novoj Verudi Veruti Porat, da se taj problem u upravi već razmatra i da je on u planu za 2025. godinu.

Novinari su stjerani u kut. Iako su vijećničke klupe bile prazne, zbog nedolaksa velikog broja vijećnika, četvero novinara koji su pratili rad pulskog Vijeća stjerano je kut. Dvoje ih je imalo stol za pisanje, a dvoje je ostavljeno neka svoje blokove stave na koljena i na njima pišu. Inače, nije na odmet spomenuti kako stara klima u Vijećnici buči, a oni mali zvućnici po zidovima gotovo da jedva rade.

Uglavnom, rad Gradskog vijeća Grada Pule prati se u nemogućim uvjetima. Nije naodmet dodati i da je sve kasnilo 15 minuta jer nije bilo kvoruma. Određen broj vijećnika nije niti došao na sjednicu. Netko je sarkastično dobacio kako bi si mogli dignuti naknade za rad u Vijeću, već kada si je to omogućila Vlada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter