VIJEĆE GRADA PULE

Izglasan Aneks o suradnji za pulski Hospicij, prodana dva gradska zemljišta, uvedena umirovljenička iskaznica

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Nakon ljetne pauze, danas je održana sjednica Gradskog vijeća Pule na kojoj je izostao gradonačelnik, a protekla je u znaku rasprava o proračunu i gradskoj upravi, uz pokoju prepirku o povredi poslovnika. Veliku pozornost vijećnika izazvala je točka o financiranju plaća radnika u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula, a koja je jednoglasno usvojena sa 16 glasova.

Višak prihoda nad rashodima

Kako je predstavila gradska pročelnica Ivana Sokolov, Grad će ove godine osigurati dodatnih 300 tisuća eura, a u iduće dvije godine taj će iznos rasti na 1,6 milijuna eura u 2025. i 2,3 milijuna eura u 2026. godini, a kako bi se uskladila osnovica i koeficijent u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula.

Podsjetimo, nakon dugih rasprava, 8. kolovoza Grad Pula i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije zaključili su Sporazum o plaćama u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad, a kojim je definirano da će usklađenje osnovice i koeficijenta izvršiti u vremenskom periodu i to 1. rujna 2024. godine, 1. siječnja 2025, 1. rujna 2025. i 1. siječnja 2026. Godine.

- Nadam se da neće biti više natezanja za minimalno povećanje plaća, poručila je vijećnica Dušica Radojčić, na što joj je pročelnica Sokolov odgovorila da nije riječ o "natezanju" nego o socijalnom dijalogu, kao i da se ne radi o minimalnom povećanju, već o usklađenju sa zakonom. Na to je predsjednica vijeća Marija Nikolovski Marković upozorila pročelnicu da je službenik Grada koji treba biti neutralan, a ne donositi političke sudove.

Na početku sjednice, pročelnik za financije Aldo Rojnić predstavio je polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna, od 1. siječnja do 30. lipnja. Prema izvještaju, proračun Grada Pule za ovu godinu iznosio je 103 milijuna eura, a nakon rebalansa u svibnju povećan je na 109 milijuna eura. Vijećnica Ana Fonović iz kluba Možemo! upozorila je na višak prihoda nad rashodima koji iznosi 1,1 milijun eura.

- Samo po sebi to ne bi bilo tako strašno kad ne bi bilo prenesenog viška od 9 milijuna i 800 tisuća eura. Kad zbrojimo ta dva iznosa, sveukupno dobivamo višak od skoro 11 milijuna eura. Naš klub želi naglasiti koliko je od tih 11 milijuna eura propuštenih prilika za naš grad, poručila je Fonović.

- Akumulacija sredstava bila bi možda poželjna u nekoj privatnoj firmi, ili u Pula Parkingu, ali Gradom se na taj način upravljati ne može, naglasila je vijećnica i zaključila izlaganje opaskom da je Pula u gotovo četiri godine stagnirala. S njom se složila i IDS-ova vijećnica Elena Puh Belci, koja je kritizirala nisku stopu realizacije projekata. Kako je rekla, najavljuju se veliki projekti, a na kraju se učinkovitost mjeri u tek nekoliko postotaka.

- A da je i duplo 14, 20 ili 30, i to je još jako jako malo. Ovo se izvješće zaista ne može prihvatiti, kazala je Puh Belci.

Opremanje hospicija

Izglasan je i Aneks odluke da se Biskupija, Županija i Grad obvezuju financirati troškove opremanja poslovnog prostora Hospicija u ukupnom iznosu od 460.000,00 eura i to svaki u jednoj trećini dijela, odnosno po 153.333,33 eura zajedno s PDV-om. Aneks regulira i njihovo dodatno sufinanciranje hospicija ukoliko opremanje bude skuplje i ako u perspektivi rashodi veći od prihoda.

"Ako hospicij bude imao manjkove, uskaču Grad i Županija, zašto nemamo i ovdje trodiobu?" upitao je vijećnik Vito Paoletić, uz sugestiju da bi se trebalo urediti i okoliš zgrade. Zanimalo je to i vijećnicu Fonović koja je napomenula da financijski plan Hospicija nije jasno definiran.

Belci se uključila u raspravu s riječima da se priča s hospicijem seže u 2015. godinu, kad je potpisan prvi sporazum i pismo namjere. Izrazila je pritom zadovoljstvo što će građani na, kako je rekla, "najboljoj lokaciji", uz samu bolnicu, imati novi sadržaj. "Bit će to velika podrška obiteljima onda kad im je najteže", istaknula je Puh Belci. Vijećnik Siniša Gordić (SDP) osvrnuo se na ovaj "objekt društveno socijalne namjene" pa kazao "koliko košta da košta, uvijek treba platiti, to je razina humanosti koju ne smijemo izgubiti ".

Jednoglasno je usvojena i odluka o sufinanciranju smještaja u dom po otpustu iz bolnice. Kako je objasnila Sokolov, riječ je o korisnicima koji svojim prihodima ne mogu u cijelosti pokriti troškove smještaja u dom po otpustu iz bolnice, a zadovoljavaju uvjete, Grad će sufinancirati troškove smještaja do punog iznosa cijene smještaja u dom u trajanju od najdulje do 6 mjeseci. Kako se moglo čuti, iako je Odjel dužan riješiti zahtjev u roku od 30 dana od dana podnošenja, nastojat će se svaki slučaj rješiti u jedan do dva dana.

Vijećnici su usvojili i Pravilnik o umirovljeničkoj iskaznici Grada Pule, koju je pokrenula Hrvatska stranka umirovljenika, a na čemu im je zahvalu uputila pročelnica Sokolov. Kako se moglo čuti, iskaznicom, koja je valjana uz predočenje osobne iskaznice, ostvaruju se brojne pogodnosti koje za umirovljenike daju ustanove i gradska trgovačka društva. Zahtjev za izdavanje iskaznice podnosi se Centru podrške 521 s priloženom osobnom iskaznicom i zadnjim izvatkom mirovine, a izdaju se u Centru podrške 521 na adresi Zagrebačka 18.

Vijećnici Možemo! iskazali su zabrinutost hoće li Centar imati dovoljno kapaciteta za izradu 16 tisuća kartica, s obzirom da je to tehnički zahtjevan posao. Vijećnici su pozvali sve fizičke i pravne osobe da daju svoj obol i omoguće popuste umirovljenicima, a to će im, složili su se okupljeni, uvelike pomoći u praktičnom životu i motivirati ih da se uključe u razne aktivnosti i javne sadržaje.

Izglasane su i dvije točke o prihvatu ponude i sklapanju ugovora o kupoprodaji za dvije gradske parcele - na Velom Vrhu i Busoleru. Neki od vijećnika izrazili su sumnju u činjenicu da su oba zemljišta prodana po početnoj cijeni i da je za svaku parcelu bio zainteresiran tek jedan kupac. Parcelu na Busoleru po iznosu od 1,184 milijuna eura kupila je tvrtka NS AGRO TRADE d.o.o., a na Velom Vrhu zemljište po početnom iznosu od 446.314 eura, u mješovitoj zoni gradnje, kupio je Dino Zgrablić iz Pule.

Možemo! nezadovoljni prodajom

Da ne podržava "ovaj način prodaje obiteljskog srebra jer se time osiromašuje imovina grada" naglasila je Radojčić, a ocijenila je i da je neobično da se prodaje baš ta parcela, a ne okolne. Kritizirala je i, kako je rekla, da se javni natječaji za prodaju zemljišta otvaraju na iskazivanje interesa pojedinaca, umjesto da Grad to planski osmišljava, a onda još i prodaju po minimalnoj cijeni.

Složivši se s Radojčić, vijećnik Siniša Gordić kazao je da, iako će konkretno ovoj odluci dati zeleno svjetlo, "nije dobra poruka da se na taj način prodaje zemljište".

- Treba početi razmišljati o planskom razvoju grada i javnim sadržajima, dodao je Gordić uz komentar da u Šijani gotovo više nema parcele na kojoj bi se mogla izgraditi potrebna škola.

Pročelnica Sanja Kljaić Dakić odgovorila je da je Gradu u potpunosti neiskoristiva parcela na Vallelungi, što je i dokumentacijom demonstrirala okupljenima, s obzirom da se u tom dijelu ništa ne može graditi. Istaknula je i da Grad Pula nije mogao utjecati koliko će se zainteresiranih javiti na javnoj licitaciji, odnosno da će to biti jedan ponuditelj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter