sigurnost kupača

Grad reagirao na pritisak: Na Golubovim stijenama postavljene plutače

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


Golubove (Grotte dei Colombi) ili Galebove stijene, kakvim god nazivom ih zvali, popularnost koje je ovo kupalište dosegnulo proteklih godina je neupitno. Jedna od najatraktivnijih pulskih plaža, uz tirkizne uvale i zaštićenu špilju koja se nalazi podno visokih stijena s kojih se skače, svakodnevno privlači velik broj kupača, skakača, ronioca, organiziranih turi s kajacima i izletnika s brodovima.

No, atraktivnost ovog prirodnog fenomena poprilično opterećuje ovo kupalište. Mnogi kupači govore da je situacija postala neizdrživa i da im je onemogućen ulaz pećini zbog prisustva kajaka, supova i ronioca koji se ondje kreću.

Osim lokalnog stanovništva, posljednjih godina gotovo svaki turist koji dođe u naš grad posjećuje ovo mjesto. Društvene mreže su učinile svoje i popularizirale skriveni dragulj ovih stijena - spilju s malom plažom na kojoj je nekad obitavala i sredozemna medvjedica, a koja je pod zaštitom Javne ustanove Natura Histrica.

Puležani, ali i institucije nadležne za brigu o ovom lokalitetu, zabrinuti su zbog sigurnosti svih koji se ondje kupaju, ali i devastacije pećine. Tu su i brojni izletnički brodovi koji vežu svoja plovila vrlo blizu same uvale.

Veći broj kazni

U svrhu povećanja sigurnosti kupača na toj lokaciji, Lučka kapetanija Pula izdala je naredbu Gradu Puli za ograđivanje plaže na Golubovim stijenama. Na to je Grad Pula, kako nam je rekao pulski gradonačelnik Filip Zoričić, prije nekoliko dana postavio psihološke brane na lokacijama "Plaža Valovine" i "Plaža Galebove stijene".

- Od strane Lučke kapetanije bit će izdana naredba za uklanjanjem ilegalnih sidrišta, tzv. corpo morto, na lokacijama Valovine i ispred ulaza u Galebovu špilju. Sama Galebova špilja pod upravljanjem je Natura Histrica-e, dok je Gradsko redarstvo nadležno za područje koje se nalazi iznad špilje, a ponajviše u vidu uklanjanja nelegalno odloženog otpada u suradnji sa Herculaneom te sankcioniranja ilegalnih kampera - ističe Zoričić, koji napominje da bi se od iduće sezone počela prakticirati nova regulacija obilaska špilje.

- Gledamo nakon sezone da odredimo jasna pravila ulaska i izlaska te sigurnosti pa ćemo o tome obavijestiti javnost. Slijedom navedenog Grad Pula organizirat će i realizirati potrebne radnje, sukladno Naredbi.

Kako je istaknuo gradonačelnik, gradski pomorski redari u redovnoj ophodnji, na dnevnoj razini, obavljaju nadzor pomorskog dobra kako bi se utvrdile nezakonite radnje na pomorskom dobru.

Prvenstveno, navodi, obavlja se nadzor obavljanja djelatnosti ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru na način da se utvrđuje obavljaju li djelatnost u opsegu i pod uvjetima utvrđenim u dozvoli. Također, prilikom nadzora sankcioniraju se pravne i fizičke osobe koje koriste pomorsko dobro protivno Odluci o redu na pomorskom dobru Grada Pula.

- Tijekom ove ljetne sezone izdan je veći broj kazni, ponajviše radi korištenja većeg broja kajaka od onog određenog u dozvoli, radi ilegalnog privezivanja kajaka izvan organiziranih privezišta te odlaganja kajaka na morskim plažama bez dozvole na pomorskom dobru.

Postupalo se i sukladno Odluci o komunalnom redu te je sankcionirano odlaganje kajaka na tzv. "trailerima", ilegalni kamperi, kao i obavljanje djelatnosti koje nisu u skladu s namjenom na javnim površinama - dodaje Zoričić.

Ne treba zanemariti niti opasnost koja dolazi sa skokovima i penjanju po ovim stijenama, a upravo smo prije nekoliko dana bili svjedoci niza uzastopnih nesreća na tamošnjim stijenama, zbog čega je intervenirala i hitna medicinska pomoć. O problematici ovog područja, kao i o nepristupačnom terenu koji otežava pružanje pomoći, pričali smo i s ravnateljicom Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, Tatjanom Čemerikić.

Nedavno je ondje Grad postavio rampe u visini 2,30 metara kako bi se spriječio ulaz kampera, no pokazalo se da su one istovremeno onemogućavale prolaz kolima hitne pomoći te vatrogascima.

Opasni skokovi

- Mi svake godine u ljetnim mjesecima interveniramo zbog skokova u moru i ozljede koje nastaju ili padaju po stijenama ili po liticama. Tako da su nam najčešće intervencije na rtu Kamenjak gdje kupači skaču sa Kolumbarice, s 14-15 metara visine, a ove godine su nam Galebove stijene stvarno jako aktualne, jer smo imali tri dana za redom intervencije upravo uslijed padova po stijenama.

Trebalo je intervenirati i tu smo naišli na prepreku. To je bila rampa postavljena na ulazu. Rampa je bila postavljena na visinu od 2,3 metra i iako smo imali ključeve rampe, nismo je mogli fizički otključati i podići. I onda smo zvali vatrogasce da nam pomognu i uz pomoć njih se taj problem riješio.

Odmah smo signalizirali Gradu da postoji problem koji treba riješiti - pojašnjava Čemerikić te, također, ističe da ova plaža privlači brojne turiste, a da su se stijene popularizirale na društvenim mrežama kao super mjesto i za skakanje i doživljaj.

- Što se zapravo događa sa turistima, oni ne poznaju i nisu svjesni opasnosti kad skaču s mjesta koja nisu za to predviđena, a još ako ne znaju i dubinu vode, može doći do zaista razno raznih ozljeda prilikom skoka u more. Nerijetko su i neoprezni pa u japankama idu po stijenama i kliznu, padnu i tu dolazi do lomova i udaraca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter