dobre vijesti za pulske umirovljenike

Čak 16.000 pulskih umirovljenika dobit će kartice koje bi im trebale olakšati život. Najavljena još jedna hvalevrijedna inicijativa 

| Autor: Jelena Milović / Glas Istre
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Pula ima 16.200 umirovljenika, što nije zanemariva brojka, a svima njima umirovljenička kartica olakšala bi život, smatraju u Županijskoj i Gradskoj organizaciji HSU Grada Pule. Iako kao stranka nisu ušli u gradsko vijeće, pohvalili su se kako je ova inicijativa sa strane gradonačelnika Filipa Zoričića dobila zeleno svjetlo.

Naime, umirovljenička kartica u Puli, nakon što se u rujnu mjesecu usvoji na Gradskom vijeću Grada Pule i nakon provedenog e-savjetovanja koje je pokazalo da je građani ocjenjuju pozitivnom, postaje punovažeći dokument.

Tom će se karticom, smatraju iz HSU-a, puno lakše identificirati svoj umirovljenički status, budući da mnoge ustanove, trgovine, ali i neka gradska poduzeća nude povoljnije usluge ovoj skupini građana. Inače, ova se gradska organizacija pohvalila i povećanjem cenzusa za Pulaprometove karte, koji je također na njihovu inicijativu povećan s 199 eura, na sadašnjih 332 eura, što je mnogim umirovljenicima omogućilo da koriste gradski autobus kao besplatnu uslugu, zbog svojih niskih mirovina, pojasnila je potpredsjednica gradske organizacije HSU-a Pula, Vesna Petrović.

Predsjednik HSU Pula Mauro Ukušić predstavio je vizualni identitet buduće umirovljeničke kartice koja ima prepoznatljive gradske boje; zelenu i žutu, a sama njena izrada, pojasnio je, bit će u ingerenciji Grada.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

- Uspostavili smo s njima komunikaciju još tijekom protekle godine i predočili rješenje; od izgleda iskaznice i pravilnika o njoj, zaštiti podataka i svemu ostalom. U međuvremenu smo im predočili i sve benefite koje nemali broj gradskih firmi daje umirovljenicima te na osnovu toga i samu svrhu umirovljeničke kartice. Riječ je o čipiranim iskaznicama, a osim imena i prezimena te broja iskaznice, ali i barkoda, sve ostalo je skriveno, opisao je Ukušić kako su tekli dogovori.

Još jedna inicijativa krenula je od HSU-a kroz prijedlog, a riječ je o sufinanciranju smještaja u domovima po otpustu s bolničkog liječenja koja bi također trebala biti usvojena na idućem vijeću Grada Pule. Riječ je o umirovljenicima koji su težeg imovinskog stanja, a pri izlasku iz bolnice nemaju mogućnost skrbi u vlastitom domu.

- Pročelnica Sokolov okvirno nam je rekla da se pronašao model i mjesto za ovaj vid usluge, ali što je najvažnije osigurala su se sredstva. Naime, ova "Odluka o sufinanciranju smještaja u dom po otpustu s bolničkog liječenja", također ide na Vijeće kad i iskaznica. Nama je najbitnije da su osigurana sredstva do kraja ove godine, ali ne znamo sve detalje, pojasnio je.

Osim ideja i inicijative HSU ne želi da se ovo percipira kao stranačka inicijativa, već njeni učinci pretpostavljaju korist za sve umirovljenike, neovisno o političkoj i stranačkoj pripadnosti.

- Po prvi puta kao stranka u 28 godina imamo državnog tajnika, Marinka Lukendu, koji tu funkciju obnaša u Ministarstvu mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. To će zasigurno pomoći u onome što smo si postavili kao cilj u naredne četiri godine; da se do kraja godine promijeni formula usklađivanja mirovine te da ona bude u dinamici 85 naspram 15, a do sada je to bilo 70 naspram 30, u odnosu na plaće u javnom sektoru, najavio je predsjednik Županijske organizacije HSU Istarske županije Enco Crnobori.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter