kaos u gospodarenju otpadom

Grupa za civilni nadzor Kaštijuna: Financijski poticaj je pokretač promjena, vrijeme je da se Županija i Grad pokrenu

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Grupa za civilni nadzor Kaštijuna iznijela je svoje mišljenje o ideji da Kaštijun postane centar za obradu otpada područja južne Istre. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Grupa za civilni nadzor Kaštijuna d.o.o. smatra prihvatljivom ideju da Kaštijun postane centar za obradu otpada južne Istre, budući da cijeli sustav gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji trenutno nije usklađen sa zakonskim odredbama. Zakon se krši svakodnevno na svim razinama - od sustava prikupljanja i odvajanja do sustava obrade otpada u centru.

Napredak u uvođenju sveobuhvatnog sustava recikliranja i obrade otpada je minimalan, naime većina gradova i općina u Istri i dalje ne preuzima odgovornost i ne nudi konkretna rješenja. Odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada još uvijek nije sustavno  organizirano. I Grad Pula i Općina Medulin također trebaju ubrzano provesti mjere smanjenja nastanka otpada i odvojenog sakupljanja otpada u skladu s nacionalnim normama, kako bi ovaj prijedlog postao održivo rješenje uz značajna poboljšanja procesa koja smo više puta tražili. 

Budući da je ŽCGO "Kaštijun" planiran kao županijski centar te da se trenutno sustav gospodarenja otpadom u Istri očito nalazi u kriznom stanju zabrinjava nas šutnja Istarske Županije. Plan gospodarenja otpadom, koji je trebao biti dovršen početkom 2024., još je u izradi, što onemogućava definiranje lokacije za izgradnju prijeko potrebnih postrojenja za obradu recikliranog otpada, ali i niz drugih mjera s ciljem održivog upravljanja otpadom u Istarskoj županiji. Nedostaje reakcija i konkretan angažman župana po ovom ključnom pitanju, a javnosti nije poznato zašto donošenje ovog ključnog dokumenta toliko kasni. 

Prihodi od turizma u Istri rastu, ali s njima raste i količina otpada na Kaštijunu. Gradovi i općine trebali bi pronaći rješenja i osigurati financijsku potporu za upravljanje otpadom. Postoje napredne tehnologije i slabije naseljene lokacije u zaleđu koje ne bi ugrozile zdravlje građana, a omogućile bi čistiji zrak za južnu Istru.

Prema nedavnim informacijama iz medija, Kaštijun d.o.o. je već dvaput upozoren od strane preuzimatelja sezonskih viškova da komunalni otpad koji zaprimaju ne odgovara ugovorenoj vrsti otpada. Upozoreno je da će, ako se ovaj problem ne riješi, ugovor biti raskinut. To bi dovelo do dopreme tisuća neplaniranih tona otpada na Kaštijun, nedostatnog sušenja u procesu i smradu kao posljedici.

Odbijanjem preuzimanja neodgovarajućeg otpada od strane preuzimatelja, napokon je potvrđeno da postoje načini dokazivanja neodgovarajućeg sastava otpada, iako Kaštijun d.o.o. godinama tvrdi suprotno. Postavlja se pitanje zašto Kaštijun d.o.o. nije primijenio istu metodu i sam odbio zaprimati takav otpad.

Neshvatljivo je da troškove organiziranog odvoza viškova, koji su prema prvotnoj ideji trebali snositi turistički centri, sada snosi Kaštijun d.o.o. Ova praksa rezultira financijskim opterećenjem tvrtke te, još važnije, izostankom financijske motivacije komunalnih društava i turističkih gradova da unaprijede sustav reciklaže. Da su troškovi predaje viškova privatnom preuzimatelju prebačeni na Rovinj, Poreč ili Umag, čak bi i ti bogati turistički centri razmotrili mogućnosti smanjenja količina otpada kroz reciklažu. Financijski poticaj je ključni pokretač promjena, a nejasno je zašto ovdje nije bio iskorišten.

Grad Pula, kao većinski vlasnik Kaštijuna, ne pokazuje pregovaračku snagu preuzimanjem tuđih troškova i produžavanjem rokova. Najava gradonačelnika Pule o mogućem referendumu dodatno odgađa rješenja. Nisu građani ti koji bi trebali regulirati poslovne odnose između grada i trgovačkih društava. Gradonačelnik zna da bi građani Pule podržali Kaštijun kao centar za obradu otpada južne Istre jer bi otpada bilo manje, te je referendum nepotreban i samo odgađa donošenje važnih odluka. Napominjemo da je vrlo važno da Pula i Medulin kao najugroženiji doprinesu svojim rješenjima održivog gospodarenja otpadom jer odvajanje ni tu nije blizu zadanih ciljeva.

Kao predstavnici zainteresirane javnosti nemamo dovoljno informacija za odgovor da li je raskid ugovora s komunalnim društvima moguć, koje je mišljenje pravne službe, jesu li ugovorom definirani rokovi i uvjeti za raskid kao i procedura provedbe istog te postoje li sankcije za one koji ne poštuju odvojeno prikupljanje biorazgradivog otpada.

Temeljem gore navedenih mogućih izmjena ugovornih odnosa, ciljevi pregovarača se u pregovorima o vlasničkom restrukturiranju  mijenjaju dubinski i pitanje do kojeg će rješenja dovesti.

Ako se i dalje budu odluke odgađale, turistički centri Istre će profitirati dok će građani Pule i Medulina i dalje trpjeti posljedice zagađenja ali i imati temelja posumnjati da se radi o popunjavanju liste predizbornih obećanja i gubljenju još jedne godine u kojoj bi se moglo doći do stvarnog rješenja.

U ime Radne grupe za civilni nadzor nad radom tvrtke Kaštijun d.o.o.

Helena Lozić Doklestić

Ivica Rogulj

Željko Ilić

Irena Burba", poručili su.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter