ZLATNE STIJENE

Nekad omiljeno okupljalište za zabavu i ples, danas oronula građevina okružena zaštitnim ogradama

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


"Opasnost od pada dijelova građevine" - ovo upozorenje dočekuje prolaznike na zaštitnoj ogradi kojom je posljednjih mjesec dana okružen objekt na Zlatnim stijenama. Terasa koji mnogi pamte po ispijanju koktela, animaciji, plesu i svirkama, gdje su se šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih okupljale mnoge regionalne filmske zvijezde, sada prijeti prolaznicima.

Natpisi upozorenja

Oko većeg dijela objekta, s više je strana postavljena ograda s natpisima upozorenja, a do plaže se može spustiti samo jednim dijelom terase - stepenicama s desne strane zgrade iz smjera Splendida. Kretanje po dijelovima terase na kojoj je dozvoljen pristup, kako je navedeno na tabli, na vlastitu je odgovornost.

Jedino što još uvijek radi u ovoj građevini su štand s ljetnom opremom za more i vešeraj. Kako saznajemo od prodavačice na štandu, ne prolazi ovom terasom mnogo ljudi, a i turista ima jako malo. Kaže da oni osobno nemaju problem s prostorom, osim što je zgrada stara i dotrajala. Restoran, kafić, umjetnički atelje, animacijski prostor, pak, već godinama imaju zatvorena vrata.

Zapušteni objekt izgleda osobito derutno s donje terase, s koje se zorno vide oronuli i napuknuti dijelovi gornjeg kata, na kojem je nekad poslovao ugostiteljski objekt. Dijelovi su presvučeni hrđom, izlizana je fasada, a kako se može vidjeti, ovom je stanju, uz neodržavanje, doprinijela i morska sol koja je terasu s valovima "tukla" godinama.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

O trenutnom stanju koje smo zatekli na terenu, ali i što se planira s ovim objektom u budućnosti, upitali smo hotelijersku kompaniju Arena Hospitality Group, koja upravlja ovim objektom, kao i drugim turističkim zgradama u naselju Splendid/Horizont.

- Navedena zaštitna ograda na dijelu terase na Zlatnim stijenama je postavljena iz preventivnih razloga kada su se vršili radovi uklanjanja dijela fasade koji nije bio adekvatne čvrstoće.

Do postavljanja ograde je došlo nakon redovnog pregleda zgrade kada su uočeni dijelovi žbuke vanjskog oplošja upitne čvrstoće pa su se iz sigurnosnih razloga uklonili dijelove žbuke kako bi se spriječila mogućnost bilo kakve opasnosti za zaposlenike, goste ili prolaznike, odgovorili su iz AHG-a. Uz to, kazali su i da se spomenuto turističko naselje Splendid/Horizont "redovito pregledava i održava kako bi bio se održalo u neometanoj operativnoj funkciji".

No, informaciju kada bi se mogla očekivati sanacija cijelog objekta nismo dobili.

- O planovima za neki veći renovacijski i investicijski zahvat trenutno nismo vas u mogućnosti informirati vas, navode iz Arena Hospitality Groupa.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Nekadašnji biser, danas ruglo

Neupitan je potencijal ovog kompleksa koji se nalazi na, složit će se mnogi, jednoj od najljepših pulskih lokacija. Tik uz more, s čije se terase pruža izuzetan pogled na zalazak i tirkizno more.

Jer, osim što je u ljetnim mjesecima stjenovita plaža podno terase iznimno dobro posjećena, a osim turista kupaju se ondje i brojni lokalci, mnogi prolaznici i tijekom drugih godišnjih doba u popodnevnim satima ovdje pronalaze svoj mir, promatraju zalazak i ribare.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Također, mnogi se Puljani prisjećaju tradicionalnog ljetnog izazova hrabrih skakača, koji su se sedamdesetih godina "natjecali" tko će s terase Zlatnih stijena skočiti u more, što je bio popriličan pothvat jer je more na tom dijelu poprilično plitko za takav skok.

Puno je lijepih priča i urbanih legendi vezano upravo za Zlatne stijene, a ostaje nada da će će ovo današnje ruglo ponovno poprimiti svoj nedakašnji sjaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter