PULATECHCONF2024

Trodnevna konferencija okupila IT stručnjake iz cijelog svijeta: Spajanje znanosti, tehnologije i društva

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Inauguracijska konferencija o znanosti, tehnologiji i društvu Central and Mediterranean European Conference on New Tehnologies, Innovations, Society and Development, skraćeno PulaTechConf2024, svečano je s radom započela u prostoru Coworking Pula. U Pulu je zbog toga stiglo više od 70 sudionika iz cijeloga svijeta.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Dekan Tehničkog fakulteta doc. dr. sc. Marko Kršulja (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Razvojni planovi

- Nama je drago što se ova konferencija, jedna od značajnijih u organizaciji Tehničkog fakulteta, održava na Sveučilištu "Jurja Dobrile" u Puli. Na neki način to govori o potencijalima koje ima Tehnički fakultet, o njegovim razvojnim planovima. Da ne zaboravimo da će se uskoro preseliti u nove prostore i zaposlit će se neki novi ljudi. Kao što smo nekad govorili da sve mora biti STEM, sada ipak mislim da taj jedan tehnički, inovativni dio izuzetno bitan.

Mislim da Tehnički fakultet radi jako dobar posao - tu se misli na dvije stvari, dakle, tehnologija i inovacije koje su uvijek u modi i uvijek su nam potrebne, a s druge strane sudionici iz cijelog svijeta govore o orijentaciji našeg Sveučilišta na međunarodnoj sceni. Naime, Sveučilište kao takvo ne može biti zatvoreno tako da podržavamo napore Tehničkog fakulteta i profesora Svena Maričića.

Imaju svu moguću potporu Sveučilišta i nadamo se da će iduće godine biti u novim prostorima i s novom opremom. Time će još i bolje krenuti u razvoj, rekao je prorektor za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo Sveučilišta "Juraj Dobrila" izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Izvanredni profesor Tehničkog fakulteta u Puli, prof. dr. sc. Sven Maričić (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

- Pokrenuli smo konferenciju koja ima za cilj spojiti znanost, tehologiju i društvo. Moram reći da brojke govore kao indikatori pa umjesto planiranih 10 autora u Pulu ih je stiglo preko 70 i to iz različitih dijelova svijeta, iz Brazila, Estonije Norveške, Austrije. Ono što me jako veseli jest što smo u Pulu uspjeli dovesti neke jako zanimljive ljude.

Ovo je prvo izdanje i nadamo se da ćemo u budućnosti moći reći da smo i pet friendly konferencija jer smo shvatili da dosta ljudi ima svoje ljubimce. To je jako važno jer ako se želimo smatrati dionicima novog, kvalitetnijeg društva onda i naši ljubimci zaslužuju tu svoje mjesto. Na konferenciji će biti govora o inženjerskim stvarima, a baviti ćemo se i umjetnom inteligencijom.

Bit će tu i malo robotike i povezanih tema u kojima će se, vjerujem, mnogi pronaći, rekao je ispred organizatora izvanredni profesor Tehničkog fakulteta u Puli, prof. dr. sc. Sven Maričić. Raspon tema koje će se obraditi kroz tri dana konferencije je vrlo širok - od spomenuti tehničkih, industrije i inovacija, do medicine i sporta.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Prorektor za umjetnu inteligenciju, digitalizaciju i poduzetništvo Sveučilišta "Juraj Dobrila" izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić. (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Znanstveni radovi

- Na ovoj ćemo konferenciji asimilirati sve naše znanstvene radove i aktivnosti s kojima smo se bavili tijekom godine. U Pulu smo pozvali naše vanjske suradnike i goste s međunarodnih institucija da s nama podijele svoje dojmove i radove.

Također, tu su i naši vrijedni studenti koji nam pomažu oko organizacije te ih na taj način oplemenjujemo da danas, sutra budu voditelji u industriji, nosioci novih tehnologija te da im damo našu podršku, rekao je dekan Tehničkog fakulteta doc. dr. sc. Marko Kršulja. Dvodnevnu su konferenciju glazbenim programom otvorili članovi OKUD-a Istra i mlada pulska pjevačica Zoe Šestan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter