ZAGREB

Konferencija ".debug" okupila 900 developera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najveća developerska konferencija u Hrvatskoj okupila je u četvrtak više od 900 sudionika, većinom programera, te predstavnike brojnih tvrtki koji će u dva dana raspraviti stanje i budućnost te struke u Hrvatskoj.

Organizator .debug-a je informatički magazin BUG u suradnji s Hrvatskim Telekomom, Učilištem Algebra, CROZ-om i brojnim sponzorima uključujući velike i male tvrtke, banke, startupove i druge.

"Po broju sudionika ovo je najveća developerska konferencija u Hrvatskoj, a s obzirom na razvoj tehnologije, digitalizaciju i sve veću potražnju za tom strukom nismo iznenađeni tako velikim odazivom", istaknuo je direktor Konferencije Dragan Petric. Naglasio je da je cilj Konferencije poručiti svim programerima, softverskim inženjerima i drugim koji se kriju pod nazivom developeri da je i u Hrvatskoj moguće raditi u toj struci, sudjelovati u razvoju velikih projekata, ali i poslovati iz Hrvatske sa cijelim svijetom.

Član Uprave Hrvatskog Telekoma (HT) Boris Drilo na otvorenju Konferencije je istaknuo proces tranzicije telekoma sve više prema softveru dodajući da i u HT-u imaju sve veću potrebu za takvim strukama.

"U HT-u radimo na cjelovitoj promjeni sustava prema mikroservisima s ciljem da ih sve otvorimo online svijetu. Stvaramo novu IT-platformu i sve što je vezano za interni IT u HT-u otvaramo korisnicima", kazao je Drilo. I on i član Uprave Algebre Hrvoje Balen poručili su da Hrvatska mora više porezno rasteretiti rad jer vjeruju da će takve mjere više zadržati talentirane programere i slične struke u Hrvatskoj gdje iako mogu postići relativno visoke plaće, još uvijek im se u svijetu nudi više.

"Vidimo da 'bazen' ljudi za tu struku u Hrvatskoj raste, puno se radi na promociji tih zanimanja, i sada je izazov kako ih zadržati u Hrvatskoj, ali i kako ljude 'preoteti' iz društveno-humanističkih i dovesti ih u prirodoslovno-matematičke znanosti", kazao je Balen. Svjestan je da škole tog tipa i fakultete nije uvijek lako završiti, ali čim počnu s radom shvate dinamičnost i isplativost tog posla.

Balen je iznio i podatak da je trenutno u Hrvatskoj ukupno zaposleno oko 10.000 developera, a smatra da bi njihovom broju i ostanku u Hrvatskoj pridonijelo i to da hrvatska učilišta i sveučilišta otvore vrata i stranim studentima. Algebra je to već učinila i trenutno ih imaju 40-ak, a u tom smjeru kreće i FER te još neki drugi fakulteti.

"Mislimo da je to put da dobijemo više takvih kadrova te da ti strani studenti i ostanu raditi u Hrvatskoj", zaključio je Balen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter