JAN HARTWING

Renomirani chef snima kampanju o istarskoj gastronomiji, jučer obišao pulsku tržnicu

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Renomirani njemački chef Jan Hartwing, vlasnik restorana Jan u Münchenu koji nosi tri Michelinove zvjezdice, u Istri snima promotivnu kampanju "50 Best Explores".

Reportaže i video materijal snimljen u Istri, bit će objavljeni na online platformi organizacije World’s 50 Best, uključujući njihov portal 50 Best Discovery koji prate brojni ljubitelji hrane.

Lokalni proizvodi

Uz ovog svjetski poznatog chefa, u Istri boravi i Anna Wender, urednica časopisa Falstaff Njemačka koji se bavi temama gastronomije i turizma. Tijekom jučerašnje šetnje pulskom tržnicom, dok smo brisali znoj s čela uslijed ljetnih vrućina, Hartwig nam je otkrio što ga je najviše dojmilo na Poluotoku i što misli o istarskoj gastronomiji.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Najveće iznenađenje u Istri je vaše maslinovo ulje koje je najbolje koje sam ikad probao. Nisam to znao prije; uvijek sam vrhunsko maslinovo ulje povezivao s Italijom, Španjolskom ili Grčkom, ali Istra nije bila na mojoj karti, priznao je Hartwig. Naglasio je da će upravo to maslinovo ulje koristiti u svojim jelima.

Osim toga, spomenuo je da bi bilo zanimljivo koristiti i med te tartufe, kad je njihova sezona. Bio je iznenađen i kvalitetom pašte, koju je opisao kao fantastičnu, priznajući da nije očekivao tako visoku razinu kvalitete.

Dok smo prolazili tržnicom, Hartwig je pažljivo promatrao lokalne proizvode koji se nude na štandovima.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Volim pogledati ponudu na tržnici jer često nemam plan što ću kuhati, ali me inspiriraju namirnice koje vidim. U ljetnim mjesecima preferiram sezonske proizvode, a kod vas bih potražio rajčice, patlidžane, luk, paprike i tikvice – sve izgleda vrlo šareno i ukusno, rekao je 41-godišnji chef.

Naglasio je kako u svom restoranu uvijek koristi sezonske namirnice i drži se tog principa. Trenutno na tržnicama dominira bobičasto crveno i ljubičasto voće, pa nema smisla, kaže, pripremati jela s egzotičnim voćem poput ananasa. Istog je stava i za druge delicije.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Ljetni lov na tartufe nije dobar kao zimski, iako je zanimljivo ići u potragu za njima. Njihov okus, miris i aroma najbolje dolaze do izražaja zimi. Tako i tijekom zime neću u restoranu nuditi šparoge, rekao je Hartwig. Osim u lovu na tartufe, spomenuo je da mu je interestan bio izlov kamenica, ali i da jetrenutno temperatura mora previsoka za njih.

- Naučio sam da što je more hladnije, kvaliteta ribe i školjki je bolja, a to mi je potvrdio i uzgajivač kamenica u Limskom kanalu, dodao je.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Ističe da će se u Istru definitivno vratiti s obitelji jer se u ovu regiju zaljubio. Prije no što je napustio zemlju, jedna od stanica koji nije mogao propustiti je pulska Arena, s obzirom da, napominje, uvijek voli pogledati arhitekturu i lokalnu baštinu nekog mjesta.

Riječ je o projektu koji organizira Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Turističkom zajednicom Istre, na temelju dvogodišnje uspješne suradnje s platformom 50 BEST RESTAURANTS. Marko Marković iz Turističke zajednice Istarske županije dodao je kako je cijelo to vrijeme tim iz TZ-a pratio chefa i njegovu ekipu i za ovu priliku složio intenzivan raspored.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Stancija Meneghetti

Tijekom petodnevnog boravka, koji danas završava, Hartwig i njegov tim sudjelovali su u lovu na tartufe s vodičem, posjetili su restoran "Toklarija" Sovinjak i kušali brojna tradicionalna jela. Također su snimali u zelenom vrtu Meneghettija gdje se namirnice iz vrta odmah koriste u pripremi jela.

Išli su i u lov na tune sa specijaliziranim timom TunaAna iz Medulina, pripremali domaće ribe u "Locandi Blu" u Rovinju, a jučer su otvarali kamenice u Limskom kanalu i pripremali pedoće. Nakon posjeta pulskoj tržnici, navečer se tim uputio na tradicionalnu istarsku peku u "Alla Beccaci".

- Kao bazu produkcije odabrali smo Stanciju Meneghetti jer nam se činila kao optimalna solucija koja ima sve na jednom mjestu - od zelenila, mira, privatnosti, maslinovih ulja i vina, odličan gourmet. Iako, cilj nije bio fine dinning, već prikazati istarski identitet i gastronomiju kroz rustikalne konobe, rekao nam je Marković.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Tri Michelinove zvjezdice

Hartwig je šest mjeseci nakon što je otvorio restoran u Münchenu, dobio čak tri Michelinove zvjezdice, što se posljednji put dogodilo u ovom gradu prije 24 godine. Prije toga je, dok je bio na čelu kuhinje renomiranih restorana, svojim jedinstvenim pristupom osigurao je 2014. godine dvije, a 2018. tri Michelinove zvjezdice.

Upitan je li teško postići ovakav rezultat, i što je još teže, održati takav standard - chef odgovara da je vrijedan radnik, da radi od 8 ujutro do 1.30 u noći. Njegova je gastronomija, kaže, kombinacija svega - njemačkih gastronomskih tradicija i suvremenog pristupa lokalnim namirnicama i okusima.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Chef se zaželio - ćevapa

Priznao je kako je prije dolaska u Istru mislio da je najpoznatije hrvatsko jelo – ćevapi. Pa tako, prepričava, kad ih je vozač doveo iz Zračne luke u smještaj, pitao ga je gdje može pojesti dobre ćevapčiće.

Vezao je ovo jelo uz Hrvatsku, baš kao što se smatra da se u Njemačkoj najviše jede bratwurst (kobasica) i pije pivo. I, uskoro nakon obilaska tržnice, chef se, po preporuci okupljenih, kao i prodavačice s tržnice, uputio probati ćevapčiće u obližnji lokal.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter