berba zimskog povrća trajat će još 15-20 dana

Iako je sad ponuda ograničena na kupusnjače - povrće je traženo, kako u otkupu tako i na lokalnim tržnicama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)

Ilustracija (Snimio: Milivoj Mijošek/Glas Istre)


Zahladilo je. Na pulskoj tržnici manje je kupaca i prodavača. I ponuda je slabija. No, kelj, kupus, cvjetača i crveni radič zimske su uzdanice.

Robert Peruško ima 30 različitih proizvoda tijekom cijele godine, najviše ljeti.

- Sada normalno nemamo neki izbor, imamo pet artikala. Ljeti ima po 15 različitih kultura na njivi. Sad imam špinat, blitvu, kelj, karfiol, crveni radič. Počeo sam brati i mladu kapulu, ona će za Uskrs biti vrhunska, kaže za HRT.

Na tržnici je već dugo. Ipak ne kao Marija Božić koja ovdje prodaje već 47 godina. Ono što njezin sin i unuk proizvedu na njivi, ona svakodnevno nudi Puljanima.

- Sad se traži puno povrća. Kiselog kupusa se tražilo za fešte i sad se prodaju manje glavice, više rezani. Traži se zelenjave, tako da imamo sve friško, kaže Marija Božić.

Njezina obitelj u okolici Pomera obrađuje oko 4 hektara zemljišta. Na manjem dijelu uzgaja špinat, mrkvu, ciku, dok na dva i pol hektara imaju kupusnjače. Sada je vrijeme berbe kupusa, dnevno ga uberu i do 2 tone.

Kupus je lijepo razvio glavice, zdrav je i pun.

Zadovoljni su i prinosima. Po hektaru uberu od odličnih 40 do izvrsnih 50 tona kupusa. No, tako se ne bi mogla opisati otkupna cijena. Kilogram kupusa otkupljuje se za malo novca.

- Otprilike je cijena oko 30 centi, trebalo bi biti i više kako sve ide gore. To su sve slabe cijene za sada, kaže Kristijan Božić.

Kristijanu u poslu pomaže i dvadesetogodišnji sin Dean. Cijela je obitelj duboko vezana za pomersku crvenicu. Dean je 4. generacija koja radi na zemlji.

Godišnje ukisele oko 20 tona kupusa, što rezanog, što u glavicama. Svježem se kupusu dodaju samo sol i voda, on se u bazenima hermetički zatvara, a zatim fermentira od 30 do 60 dana. Tada je ukiseljen i spreman za prodaju, piše HRT.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter