NASTAVAK PREGOVORA

Još nema dogovora između Grada Pule i Sindikata oko plaća u vrtićima. Ni štrajk upozorenja nije donio rezultate

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Duško Marušić Čići)

(Snimio Duško Marušić Čići)


Pregovori između Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije te Grada Pule oko izjednačavanja plaća radnika u pulskim vrtićima s onima u osnovnom školstvu nastavljeni su jučer.

- Danas nažalost nismo utvrdili ništa. Pregovori nisu završeni jer su se pojavila pitanja koja se nisu rješila. Gradonačelnik je zatražio još sedam dana kako bi napravio prijedlog rješenja što smo mi prihvatili ali uz napomenu da je to sedam dana. Tada ćemo možda imati rješenje, rekao nam je odmah nakon sastanka ispred Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača.

(Snimio Duško Marušić Čići)(Snimila Tea Tidić)

Ide drugi krug

Kako nadalje govori, sa strane sindikata pregovorima je prisustvovalo šest pregovarača, a sa strane gradske uprave gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, pročelnica nadležnog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Ivana Sokolov, njena zamjenica, pročelnik za financije Aldo Rojnić te ravnateljice vrtića. Sastanak je trajao oko 45 minuta.

(Snimio Duško Marušić Čići)(Snimio Duško Marušić Čići)

Idući krug pregovora zakazan je za utorak, 16. srpnja, u 10 sati. Podsjetimo, prošlog je tjedna, nakon jednodnevnog štrajka upozorenja, pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao da se gradska uprava zalaže za primjenu članka 51. zakona oko usklađenja plaća radnika u vrtićima s onima u osnovnim školama. Za pulske gradske čelnike, to se može dogoditi s određenom dinamikom.

- Kao Grad idemo prema svim zaposlenicima vrtića, rekao je tada Zoričić i dodao da će prijedlog izjednačenja skratiti sa dvije i pol na godinu i pol dana. Dodao je da prva tranša u rujnu neće biti tri nego 15 posto. Već u siječnju 2025. plaća bi se povećala šest posto i onda ostatak, do ožujka 2026. godine. S tim da od te razlike od 40 posto, od rujna do 1. siječnja 2025. godine, ukupno povećanje trebalo bi iznositi 21 posto. To je polovica te razlike od 40 posto, rekao je gradonačelnik Zoričić i dodao da je ova gradska uprava samo u ovoj godini povećala plaće radnicima u vrtićima za 27 posto.

(Snimio Duško Marušić Čići)(Arhiva Glasa Istre)

Do rujna će one biti veće za 30 posto što bi značilo da je u jednom mandatu ova gradska uprava povećala plaće u vrtićima 51 posto. Plaće u dječjim vrtićima bile su jednake onima u osnovnim školama.

Inflacija poništila povećanje

Sindikati kažu da je danas situacija takva da su plaće u dječjim vrtićima i do 40 posto manje u odnosu na one u osnovnim školama. Kad su sindikati potpisali dodatak kolektivnog ugovora u prosincu prošle godine, zaostatak odgajatelja za učiteljima bio je 22 posto. Do kraja 2019. godine plaće su bile podjednake. U pet godina, uz sva obećana povećanja, zaostatak od nula posto narastao je na 40 posto. Prema izračunu osnivača plaće su, kako vele sindikati, u zadnje tri godine rasle 30 posto ali inflacija je to povećanje poništila. Sve su cijene porasle čak i cijene usluga koji Grad pruža. Unatoč tomu, svaki četvrti radnik dječjih vrtića ima osnovnu bruto plaću na razini minimalne plaće u Hrvatskoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter