U Gradskoj knjižnici Pula

Predstavljanje knjige Federica Tence Montinija "Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954."

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39), sutra 11. lipnja s početkom u 18 sati bit će predstavljena knjiga Federica Tence Montinija "Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945.-1954.". Uz autora knjigu će predstaviti dr. sc. Darko Dukovski. Organizatori su Istarsko povijesno društvo i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

- Sudbina Trsta i Tršćanska kriza koja je trajala od svibnja 1945. do sklapanja Londonskog memoranduma u listopadu 1954. bila je najosjetljivija mirnodopska dionica u odnosima između Italije i Jugoslavije. Knjiga "...Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje
1945.-1954." podrobno objašnjava što se u devet godina događalo između dvije države i dvaju svjetskih političkih blokova.

Govori o sukobljavanju Zapada i Istoka, raspravama o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali i razmišljanjima o ratnom plijenu, kazni i nagradi, odnosu velikih i malih država, krivim odlukama u prošlosti, odgovornosti za ratne zločine, spremnosti za žestok otpor, kao i o karizmatičnim vođama, prenose organizatori.

Dr. sc. Federico Tenca Montini je talijanski povjesničar, istraživač-znanstvenik na Odsjeku političkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Trstu te vanjski suradnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter