"o nama s nama"

FOTOGALERIJA / U Puli održana javna akcija za bolju budućnost osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

| Autor: Zoran Oljača / Glas Istre


Javna akcija "O nama s nama" koja ima za cilj zajedničko kreiranje budućeg Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju Grada Pule, odnosno prijedloga građana za Grad Pulu koji se odnose na Povjerenstvo, održana je jučer kod fontane na pulskoj tržnici.

Prijedlozi građana

- Koncem protekle godine Grad Pula podržao je inicijativu civilnog društva za osnivanjem Povjerenstva za osobe s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju Grada Pule. Povjerenstvo bi, prema prijedlogu udruga, djelovalo kao komunikacijski kanal između građana i Grada Pule te na sustavan način pristupalo rješavanju problema diskriminacije i neravnopravnosti u svim područjima života osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, kazala nam je ispred organizatora Dunja Mickov iz Zelene Istre, koja nam je više rekla i o samoj ideji nastanka Povjerenstva.

- Grad je prihvatio i ideju kreiranja okvira za osnivanje i rad Povjerenstva »odozdo prema gore«. Prema toj ideji upravo se osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju, udruge koje ih podržavaju, kao i stručnjaci, odnosno svi zainteresirani građani i dionici uključuju u proces izrade prijedloga modela Povjerenstva, teksta javnog natječaja kojim bi se odabrali kandidati za članove budućeg Povjerenstva, Poslovnika o radu i Etičkog kodeksa Povjerenstva. Cilj ovakvog povjerenstva je da građani za svoj grad, odnosno buduće Povjerenstvo, na demokratskiji i društveno uključiv način, izrade što kvalitetnije prijedloge, rekla je Mickov.

O prijedlozima građana za Grad razgovaralo se s predstavnicom Grada Pule, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule te Irenom Peruško, voditeljicom Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo pri navedenom Upravnom odjelu te Sonjom Grozić-Živolić, pomoćnicom pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije. Akciju su podržali i Rozalija Javoran, koja je nedavno nagrađena Grbom Grada Pule zbog svojeg doprinosa kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, Melisa Osmanović, mlada književnica i najtrofejnija hrvatska boćarica s invaliditetom iz Društva distrofičara Istre te Jelena Vuković, poznata hrvatska paraolimpijka i nositeljica brojnih rekorda iz AK Spektar.

- Sve je to još u začetku. Mi smo dobili njihov prijedlog dokumenta i akata i onda ćemo zajednički odlučiti na dobrobit svih osoba s invaliditetom tko, kako i na koji način će Povjerenstvo djelovati kao savjetodavno tijelo gradonačelnika Grada Pule. U tijeku su njihova svajetovanja gdje se prikupljaju mišljenja javnosti i nakon što se sve prikupi sjesti ćemo svi skupa i dogovoriti kad, na koji način i tko će biti u tom Povjerenstvu. Tu je i metodologija rada kao i teme o kojima će se ono baviti, rekla nam je predstavnica Grada Irena Peruško.

- U svakom slučaju mislim da je ovo jako bitna stavka za naš grad, a to je da se o nama ne odlučuje bez nas i to je moto cijele ove akcije. Vjerujem da svojim iskustvom kao osobe s invaliditetom možemo pomoći gradu da savladamo neke prepreke za koje vjerujem da nisu zlonamjerno napravljene već iz nekog neznanja. U tom smjeru gradu možemo dati podršku i pokazati što je za nas najbolje.

Za Pulu mogu reći da je dosta prilagođen grad. Prilagođene su neke ulice koje su godinama nama bile nedostupne i mislim da smo na dobrom putu da i mi imamo sve na dohvat ruke. Prilagođen nam je javni gradski prijevoz ali ima još nekih institucija u koje ne možemo ući. Tu mislim na Centar za socijalnu skrb koji ima stepenice. Tu su neke trgovine i banke. Svejedno mislim da grad dosta radi na tome da prilagodi sve te pristupe invalidima i vjerujem da ćemo, kao grad, kroz koju godinu biti pristupačni skroz, rekla je proslavljena paraolimpijka Jelena Vuković.

Poligon s preprekama

Na akciji je zapjevala Leonarda Budija, a korisnici Udruge roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije počastli su sudionike pjesmom i plesom.

Na javnoj akciji Puljani su također mogli saznati više o radu samih udruga osoba s invaliditetom, kroz razgovor s njihovim predstavnicima te uvid u materijale i kreativne radove osoba s invaliditetom. Na akciji su sudjelovali članovi Društva distrofičara Istre, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije, Udruga civilnih invalida - inkluzija Pula, odnosno Savez udruga osoba s invaliditetom Istarske županije.

Okupljeni su na vlastitoj koži mogli iskušati prepreke koje osobe s invaliditetom doživljavaju u pravilu svakodnevno, jer Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre je postavilo poligon s preprekama te predočilo zainteresiranima kako izgleda kretanje kroz grad u invalidskim kolicima. Udruga slijepih Istarske županije omogućila je zainteresiranim građanima da se pokušaju kretati pomoću poveza na očima i bijelog štapa, a Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije pokušala je ilustrirati doživljaj svijeta i snalaženja u gradu za osobe oštećena sluha.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter