veliki jubilej

FOTO / Škola u bolnici obilježava 20 godina rada: "To je pokazatelj zajednice koja brine o sebi"

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Ovog se utorka u Circolu svečano obilježilo 20 godina rada Škole pri Općoj bolnici Pula, područnog odjela OŠ Vidikovac. Prigodnim glazbenim, plesnim i recitacijskim programom učenika škole, uz vodstvo njihovih učitelja mentora te uz prateću izložbu fotografija i isječaka iz novina, osvrnuli su se na dugih 20 godina djelovanja ove usluge u bolnici, na način kakav i priliči ovakvoj obljetnici.

Naime, ovaj se odjel oformio u siječnju 2004. godine i od tada neprekidno djeluje u sklopu Opće bolnice Pula. Smješten na pedijatriji pomaže malim bolesnicima u svladavanju školskog gradiva. Ideja je pokrenuta još 1999. pod motom "Za osmijeh djeteta u bolnici". Školu pri bolnici pohađala su djeca iz gotovo svih istarskih škola, njih više tisuća, a učiteljice i djelatnice članice su Udruge hrvatskih bolničkih pedagoga. Škola u bolnici je više od obične škole jer tu način rada ovisi o psihofizičkom zdravlju djeteta, a osim u učionici, odnosno prostoru dnevnog boravka, učiteljice prema potrebi rade i uz bolesničke krevete.

Podrška učiteljima i učenicima

Sve je započelo u vrijeme dok je Osnovnom školom Vidikovac ravnao sad pokojni Klaudio Prelac, koji je prepoznao važnost organiziranja nastave u bolnici za djecu koja su zbog bolesti lišena sudjelovanja u odgojno-obrazovnom procesu. Nakon njega i njegovi nasljednici također su dali punu podršku ovoj djelatnosti. Grad Pula, Istarska županija i nadležno Ministarstvo dali su na samom početku svoju suglasnost i projekt je zaživio. "Prije 20 godina djeci Istarske županije osigurano je ono što je dio usluge svih većih bolnica u Republici Hrvatskoj. Punih 20 godina u našoj županiji učiteljice uveseljavaju i poučavaju djecu na liječenju u pulskoj bolnici.

Uloga učitelja u životu svakog čovjeka jedna je od najvećih; biti dio odrastanja, prvih ljubavi, radosti, ali i tuge, sve je to velika supermoć učitelja. Supermoć učitelja pri bolnici je biti dio ozdravljenja i vraćanja u svoju životnu sredinu. Učitelji u bolnici sprječavaju strah od povratka u matičnu školu, nakon izbivanja s nastave. Pružaju podršku učiteljima i učenicima svojim stručnim i humanim djelovanjem", nadahnuto je ovom prilikom rekla ravnateljica OŠ Vidikovac Ana Bačić čestitavši učiteljicama Dolores Višković Terzić, Jasmini Jurić, Mirjam Cesar i Maji Retkovac te im poručivši da su djelatnici škole ponosni na njih.

Zamjenik ravnateljice OB Pula Jurica Palaversić poručio je da su zahvalni zbog inicijative koja je dovela do prisutnosti Škole pri bolnici na njihovom Odjelu. "To je pokazatelj zajednice koja brine o sebi i svojoj budućnosti te vam još jednom zahvaljujem", rekao je. Školi je obljetnicu čestitala te zahvalila i gradska pročelnica Ivana Sokolov. "I iz pozicije roditelja možemo biti zahvalni da imamo ovako nešto u našoj bolnici, iako se nadam da ćemo što manje koristiti i imati potrebu koristiti Školu pri bolnici", rekla je između ostalog pročelnica.

Ispred Istarske županije pročelnica Patricia Percan prisjetila se početaka suradnje sa školom i nazvala je uspješnom u cijelosti te zahvalila svima koji su uključeni. Nadovezala se na prethodnicu sa željom da imamo što manje djece u bolničkim sobama. "Želim vam puno uspjeha u radu, a u Istarskoj županiji ćete uvijek imati potporu", poručila je Percan.

Plemenit i izazovan posao

Kroz kraća i duža razdoblja kroz ovu je školu prošlo dvadesetak djelatnika. "Zaista smo specifični. Krenuli smo od ničega i držali smo se Rijeke i Kantride i njihove tradicije te na početku učili od njih. Zatim smo se s vremenom počeli umrežavati sa svim bolničkim školama u Hrvatskoj, razmjenjivati iskustva s kolegicama i organizirati stručne skupove. Riječ je o jednom plemenitom i izazovnom poslu, svakog dana drugačijem, uz novu djecu.

Uz njih smo i mi u hodu stjecali vještine kroz praksu", osvrnula se voditeljica Područnog odjela pri bolnici Dolores Višković Terzić. Tijekom godina došlo je do brojnih promjena u cilju poboljšanja uvjeta rada. Mijenjao se i izgled radne odjeće učiteljica, u cilju da sve bude što pristupačnije djeci, učionica se redovito održavala i funkcionalno opremala. Prostor se klimatizirao, a sredstva za rad se pribavljala prema potrebama učitelja i djece. Uveden je Internet kao i e-dnevnik. Inače, s početkom školske godine 2022./2023. Područni odjel Škole pri bolnici – Osnovne škole Vidikovac preselio je tada u novi, veći i funkcionalniji prostor koji im je omogućila Opća bolnica Pula.

Učenici sada mogu pratiti nastavu u prostranoj učionici opremljenoj suvremenim pomagalima poput pametne ploče, tableta i računala. Moderne tehnologije ne samo da im olakšavaju rad u školi, već pružaju i mnoštvo mogućnosti za igru i opuštanje. Učiteljice se redovito stručno usavršavaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter