irena burba (zelena istra):

"Svjedoci smo da često građani traže rupe u zakonu kada žele bespravno graditi ili slično, ali da to čini gradska vlast, umjesto da bude primjer građanima, to je zaista nedopustivo"

| Autor: Doria Mohorović


Predstavnici Inicijative Za Lungomare i udruge Zelena Istra, odjeveni u zaštitnim odijelima s nazivima "inspektor" i "redar", koji su dio Foruma ogradili crno-žutim zaštitnim trakama, danas su održali performans pred Komunalnom palačom, aludirajući na sječu stotinjak stabala na Valkanama za potrebe izgradnje gradskog nogometnog igrališta.

Pred raširenim transparentom na kojem je pisalo "Pulski masakr motornom pilom", te uz brojne druge natpise kojima su pulskog gradonačelnika i gradsku upravu prozvali za nelegalnu sječu, Irena Burba i Ivana Nataša Turković istaknule su da njihovo najveće razočaranje leži u činjenici što "gradska vlast traži sive zone i rupe u zakonu kako bi taj zakon izbjegla".

Kako su pred okupljenima objasnile, građane je 8. siječnja na Valkanama dočekalo stotinjak posječenih stabala, gdje pulska vlast s Filipom Zoričićem na čelu proširuje postojeće nogometno igralište u sklopu nekadašnjeg Sportsko rekreativnog centra Valkane na okolnu šumu.

"Svi su bili u šoku i ono što nas zbunjuje je to što je prema Hrvatskim šumama ta sječa nelegalna, a po gradonačelniku radovi su legalni", istaknula je Burba dodajući da se o vlasništvu tog zemljišta vodi spor već godinu i pol dana između Grada Pule i Republike Hrvatske.

"Hrvatske šume su još u listopadu iznijele stav da dok traje spor one neće izdati doznake za sječu (Šumarije Pula). Znamo da Grad Pula ima pravomoćnu građevinsku dozvolu i Rješenje o krčenju, ali sigurno smo da nema doznake. Sukladno Zakonu o šumama, prema članku 36. stavak 1., za svaku sječu potrebna je doznaka i sječi se mogu samo doznačena stabla. Dakle, zakon je tu vrlo jasan", rekla je Burba i naglasila da bi on za svih trebao biti isti.

"Svjedoci smo da često građani traže rupe u zakonu kada žele bespravno graditi ili slično, ali da to čini gradska vlast, umjesto da bude primjer građanima, to je zaista nedopustivo i zbog toga smo silno isfrustrirani i ljuti. Osim toga, treba reći da oni nemaju ni jednu novu dozvolu od listopada, kada su građani zaustavili radove na Valkanama, a sječa je nastavljena bez najave u medijima ili javnosti, rekla je Burba uz komentar da je cijeli tjedan vladala šutnja gradske uprave, a izostala je transparentna informacija o kakvoj se sječi radi.

U cijeloj je priči, smatra Ivana Nataša Turković, najgore to što gradonačelnik nije osudio prisustvo naoružanih zaštitara na terenu, angažiranih zbog aktivista koji su svojim tijelima čuvali stabla. "Pancirke i pištolji u 21. stoljeću jednostavno vode Pulu u nekom smjeru kojeg smatramo nedostojnim i za što bi se trebalo odgovarati", smatra Turković, na što Burba dodaje da je to presedan u Hrvatskoj. "Kako smo istražili, da se oružjem ide na građane, to postoji jedino u nekim afričkim državama. I od toga se gradonačelnik opet ogradio, rekavši da su te zaštitare naručili iz tvrtke Gajana kop koja je izvođač radova. No, mi plaćamo te radove, to je gradski projekt, projekt koji provodi gradska ustanova, dakle odgovornost je očita, rekla je Burba dodajući da se time šalje poruka mladima i javnosti da "zakon vrijedi samo za malog čovjeka, a ne za one koji imaju moć".

Kako se moglo čuti u njihovu obraćanju, borba građana za Lungomare traje 24 godine, i to, kako su istaknule, neovisno o gradskoj vlasti.

"I Zelena Istra, građani i aktivisti imaju potpuno legitimno pravo na ovu borbu bez da ih se politizira. Mi smo to radili prije 24 godine kad je pokrenuta prva peticija protiv gradnje u šumi Lungomare. U međuvremenu smo proveli niz akcija, kampanja i upozoravanja na štetne izmjene prostornih planova koji će omogućiti komercijalizaciju i sada vidimo da nam se to događa. Mi nastavljamo tu borbu", rekla je Burba.
Turković je, pak, podsjetila na lokalni referendum za Lungomare koji je izazvao velik interes javnosti, kao i na, kako je rekla, Zoričićevo obećanje o izmjenama UPU Lungomare.

"Nogometni teren nalazi tik do planiranog hotela koji će se graditi u sklopu nekadašnjeg Sportskog rekreativnog terena Valkane. Inicijativa za Lungomare bila je provela vezano za tu temu referendum, na kojem se većina građana izjasnila da su protiv hotela, ugostiteljskih objekata i drugih turističkih sadržaja, međutim do danas obećanja gradonačelnika nisu ispunjena. Prije godinu i pol bilo nam je rečeno da će se krenuti s izmjenama UPU-a Lungomare i da će ugostiteljski objekti biti izbačeni iz šumica. Međutim, to se do danas nije dogodilo i apeliramo gradonačelniku da pod hitno pokrene obećane promjene UPU Lungomare. To očito nije problem bio za UPU Max Stoja, u kojem je došlo i do nekoliko promjena godišnje, dok za Lungomare to uporno stoji, stoga pitamo gradonačelnika postoje li ista pravila za nas građane i za privatne investitore", naglasila je Turković dodajući da sve pokazuje na antidemokratsko ponašanje i prakticiranje autokratske vladavine. A s obzirom na angažirane zaštitare, dodala je, i na vojnu vladu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter