ponovno zaustavljena sječa stabala

Inspekcija zbog prekršaja prijavljuje zaštitarsku tvrtku angažiranu na Valkanama

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Nakon svih kontroverzi proteklih dana vezano uz radove na Valkanama - (ne)legalnu sječu stabala za potrebe izgradnje gradskog nogometnog igrališta, kao i angažiranja naoružanih zaštitara, inspekcija je najavila da će podići prekršajnu prijavu protiv zaštitarske tvrtke Crni vjetar zbog kršenja Zakona o privatnoj zaštiti.

Potvrdili su nam to jučer iz Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, objašnjavajući da su inspekcijski nadzor tvrtke Crni vjetar proveli 11. siječnja, a da je tvrtka pružala usluge privatne zaštite temeljem ugovora sklopljenim s izvođačem radova.

Prekršajni postupak

"Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je kako su zaštitari poslove privatne zaštite obavljali temeljem radnog naloga, izdanog od strane poslodavca, kojim je naloženo obavljanje poslova neposredne tjelesne zaštite osoba (tjelohranitelja) s kratkim vatrenim oružjem. U svezi s navedenim, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je poslodavac, odnosno tvrtka Crni vjetar d.o.o., zaštitarima (tjelohraniteljima) izdala radni nalog protivno članku 61. stavak 5. Zakona o privatnoj zaštiti, poradi čega će se protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi pokrenuti prekršajni postupak", odgovorio nam je Moreno Kanciani, voditelj inspekcije Službe civilne zaštite Pazin.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Nakon što je ta vijest osvanula u javnosti, obišli smo tijekom jučerašnjeg jutra gradilište i primijetili da su radovi zaustavljeni. Na terenu jučer nismo uočili nikoga - ni radnika, ni zaštitare, a zanimljivo je da su se samo dan ranije radovi izvodili punom parom. Tada su se, u ponedjeljak, bagerima preslagivala posječena stabla za odvoz, teren se izravnavao, a uz samo gradilište okupilo se i nekoliko aktivista.

Ova goruća tema izazvala je velik interes javnosti. Uz najglasniju političku opciju Možemo!, reakcije su stigle i od udruge Zelena Istra, kao i Inicijative za Lungomare, a u ponedjeljak je na pulskom Forumu održan i performans kao reakcije na nezakonitu sječu na Valkanama. Osudili su tada angažiranje zaštitara s pancirkama i vatrenim oružjem, kao i zavrzlamu što je sječa na Valkanama prema tumačenju Hrvatskih šuma bespravna, a prema mišljenju gradonačelnika Zoričića legalna. Naime, u Gradu Puli ističu kako imaju pravomoćnu građevinsku dozvolu i Rješenje o krčenju, ali nemaju neophodne doznake Šumarije Pula za sječu zbog čega su podignute prijave nadležnim institucijama - policiji, Državnom inspektoratu (šumarskoj inspekciji) i Općinskom državnom odvjetništvu.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Šutnja je odobrenje

U priopćenju koje je poslao pulski Možemo!, predstavnici ove političke opcije kazali su da je gradonačelnik odabrao šutjeti, umjesto da stane u obranu svojih građana. S obzirom na to da, kako ističu, ni gradonačelnik ni direktor tvrtke Pula usluge i upravljanje nisu reagirali zbog opasnog presedana zastrašivanja građana oružjem zaposlenika privatne zaštite tijekom sječe šume na gradilištu na Valkanama, i oni su potražili odgovor od Službe za inspekcijske poslove iz Pazina, na što im je rečeno da će protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi tvrtke Crni vjetar d.o.o. pokrenuti prekršajni postupak. Predviđena kazna po tom članku za pravnu osobu iznosi od 20 do 60 tisuća kuna.

"U obranu građana od zastrašivanja vatrenim oružjem trebao je stati gradonačelnik, pa čak i direktor gradskog poduzeća koje je za gradonačelnika naručilo radove. Svojim su prešutnim odobravanjem još jednom pokazali svoju narav i odnos s građanima. Kao što su nezakonitom sječom šume pokazali odnos prema vladavini zakona i prava, također opasnim presedanom", zaključili su Možemovci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter