NEPROPISNA SJEČA STABALA u puli

Radovi na Valkanama nastavljeni iako nije dana dozvola za sječu? Hrvatske šume i Šumarija Pula poslale prijave nadležnim institucijama

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Proteklih nekoliko dana nastavili su se radovi na Valkanama, gdje se gradi nogometno igralište namijenjeno omladinskom pogonu NK Uljanik. Tim je povodom srušeno dodatnih dvadesetak stabala, što je potaknulo oštre reakcije aktivista koji optužuju investitora, gradsko trgovačko društvo Pula usluge i upravljanje, za nezakonitost radova i sječe šume. Dodatne prijepore izazvalo je angažiranje naoružanih zaštitara koji su posljednjih dana čuvali ograđeno gradilište.

Ono što se mnogi građani pitaju glasi - zbog čega su radovi nastavljeni, ukoliko dozvola za sječu, kako to ističu iz Hrvatskih šuma, na tom području nije dana. Podsjetimo, radovi su određeno vrijeme bili pauzirani budući da investitor radova nije imao spomenuto odobrenje Hrvatskih šuma za sječu stabala, a u tijeku je i sudski spor između Grada i Države zbog vlasništva čestica.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

"Zakonom o šumama, u šumi i na šumskom zemljištu dopušteno je sjeći samo doznačena stabla. Posječena stabla na Valkanama nisu bila doznačena, zbog čega su Hrvatske šume d.o.o., Šumarija Pula, sječu prijavile nadležnim institucijama MUP-u, ODO Pula i Državnom inspektoratu. Tijekom jučerašnjeg dana na predmetnom području bio je inspekcijski nadzor, koji je i danas u tijeku", odgovorili su nam iz Hrvatskih šuma.

Iz Grada, pak, stiže odgovor da trgovačko društvo Pula usluge i upravljanje ništa ne radi protuzakonito, odnosno da posjeduje pravomoćnu građevinsku dozvolu kao i Rješenje o krčenju.

"Radovi na Valkanama nisu mogli započeti bez osnovnog akta – građevinske dozvole. Drugi bitan akt je Rješenje o krčenju dijela područja koji je obuhvata cca 120x15 metara, koji je također pribavljen. Cijelo vrijeme se nameće teza vlasništva zemljišta na kojem se izvode radovi te se na osnovu toga izvode zaključci da su radovi nelegalni", ističu iz pulske gradske uprave, dodajući da je na navedenim česticama upisan Grad Pula.

Reakcija Možemovaca

O spornoj situaciji oglasila se i pulska politička opcija Možemo!

"U listopadu prošle godine obustavljeni su radovi sječe stabala na Lungomareu. U obavijesti Hrvatskih šuma pisalo je da investitor ne smije sjeći šumu do okončanja spora između države i Grada Pule", istaknuli su pulski Možemovci. Prema njihovim riječima, investitor je tada bio obaviješten da će Hrvatske šume pokrenuti postupak prijave bespravne sječe u slučaju daljnjih izvođenja radova na predmetnoj nekretnini.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Direktora gradske tvrtke Pula usluge i upravljanje, Marija Peruška pitali smo 10. siječnja ima li dozvolu za sječu stabala. Iz njegovog odgovora od 11. siječnja doznali smo da niti jedna nova dozvola nije izdana od listopada prošle godine, kada je sječa obustavljena, do danas.

Nakon prošlogodišnjeg zaustavljanja ilegalnih radova na Valkanama, očekivali smo da će se gradonačelnik i direktor tvrtke Pula usluge i upravljanje uozbiljiti i, kad već forsiraju preskup i besmislen projekt, barem pobrinuti da ga završe legalno. Umjesto toga, nezakonito postupanje brani se naoružanim plaćenicima u maniri prvoklasnih diktatora", poručuju Možemovci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter