SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA pule

Grad Pula bi trebao imati 20 komunalnih redara, a zaposleno ih je - sedam

| Autor: Tea Tidić
Pula (Arhiva Glasa Istre)

Pula (Arhiva Glasa Istre)


Na današnjoj, 31. sjednici Gradskog vijeća Grada Pule, koja se od 14 sati održava u pulskoj Gradskoj palači. Prisutno je 19 od ukupno 22 vijećnika.

Klub vijećnika Možemo! zatražio je izmjenu dnevnog reda sjednice, no akt nije prihvaćen. 

Vuković je rekao da su na adventskom klizalištu smanjeni besplatni termini koji su bili namijenjeni za djecu u vrtićima i školama. 

- Smatram da bi trebalo biti besplatno za našu djecu, a za Grad je to simboličan trošak, rekao je Vuković. 

Upravljanje i postavljanje klizalištem je ove ove godine preuzeo Pula Film Festival, za što je dobio 10.000 eura, te smo ga dali u podnajam. Klizalištem upravlja vanjska firma, i odlučuje o cijenama. Ipak, uspjeli smo s njima pregovarati i dogovoriti niže cijene za vrtiće i škole u jutarnjim satima, rekla je Tanja Miličić, direktorica Pula Film Festivala.

Potaknuti događajem kad je pas u dvorištu Doma hrvatskih branitelja usmrtio drugog psa, vijećnik Možemo! Davor Vuković upitao je koliko je komunalnih redara zaposleno u Gradu, postupaju li prema opasnim psima te jesu li planirane dodatne edukacije i zapošljavanja komunalnih redara.

- Imamo zaposleno šest komunalnih redara, koji su ujedno i prometni redari. Nastojimo zaposliti još komunalnih redara, na natječaj su se javiti zainteresirani, no nisu imali stručnu spremu. Zaposlili smo jednu vježbenicu, a u budžetu Grada Pule osigurana su sredstva za zapošljavanje još komunalnih redara, rekao je pročelnik Nebojša Nikolić, na što je Vuković rekao da je predviđeno zapošljavanje 20 komunalnih radova.

- Što se tiče događaja u vrtu, riječ je o odbjeglom psu. U takvim slučajevima zaduženi su djelatnici Azila za životinje, koji su u kratkom roku uhvatili psa i zbrinuli ga u azilu, rekao je pročelnik Nebojša Nikolić.

Vijećnik Ardemio Zimolo (IDS) zamolio da se u raspravi i predstavljanju tema koriste hrvatske riječi, jer "penzići ne razumiju riječi na engleskom jeziku.

Vijećnica Ana Fonović upitala je kad bi se mogao otvoriti pulski hospicij.

Biskupija je poslala prijedlog da budu osnivači hospicija. Tamo su privremeno, za vrijeme obnove Doma Alfredo Štiglić, a kad to bude gotovo, Biskupija će sama organizirati rad hospicija, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Nezavisni vijećnik Marin Lerotić napomenuo je da je zbog gubitka 4 milijuna eura prihoda od prireza, poskupjela komunalna naknada građanima i poduzetnicima, poskupjelo je i parkiranje... Pa je upitao pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića - brojni nameti su poskupjeli na prošloj sjednici - što namjeravate učiniti?

- Uveli smo određene poreze, pokušali smo minimalnim povećanjima anulirati gubitak prireza. Također, plaće su povećane u svim gradskim institucijama. Vidjet ćemo možemo li donijeti neke popuste za poduzetnike koji žele raditi cijelu godine, a kad nadomjestimo prihod koji smo prije imali kroz prireze, razgovarat ćemo o daljnjim investicijama i projektima, rekao je Filip Zoričić, na što mu je Lerotić rekao da bi mogli izuzeti neke projekte te da Grad preuzme dio financijskog troška građana, što je Zoričić rekao Lerotiću da navede na koje se to konkretno projekte referira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter