Gradska trgovačka društva:

Fratarski i Pula parking u plusu, ostali na nuli ili u minusu, a Monte Giro ima najažurnije stranice društvenih mreža

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Na današnjoj, 27. sjednici Gradskog vijeća Pule, koja je bila ujedno nastavak jučerašnje maratonske osmosatne sjednice, na dnevnom redu je bila jedna preostala točka - donošenje Zaključka o usvajanju Izvještaja o poslovanju trgovačkih društava za 2022. godinu.

Predstavljena su tako izvješća za tvrtke Castrum Pula 97, Fratarski, Kaštijun, Luka Pula, Monte Giro, Plinara, Pragrande, Pula Herculanea, Pula Parking, Pulapromet, Pula Sport, Tržnica, Vodovod Pula i Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. Pula.

- Godina 2022. bila je godina reorganizacije i stabilizacije, ali na neki način i priprema za samo pripajanje, rekao je Goran Pereša, donedavni direktor gradskog društva Castrum Pula 97, te napomenuo da je prihod društva bio 10 posto manji u odnosu na 2021. godinu.

Anja Ademi, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte ukratko je predstavila izvješće o poslovanju tvrtke Fratarski d.o.o. za 2022. godinu kada je, kako je navela, društvo poslovalo bez ikakvih ograničenja.

- Nakon dvije pandemijske godine, vratili smo program Ljeto na Fratarskom te je prošle godine zabilježen najveći broj manifestacija na otoku Veruda, istaknula je Ademi. Dodala je da je tamošnji ugostiteljski objekt ostvario 30 posto više prihoda više nego u rekordnoj 2019. godini.

Ademi je istaknula da je krajem prošle godine započeo proces pripajanja društva Fratarski društvu Pula Sport te da je ove godine to pripajanje uspješno završeno.

Dražen Stilinović, direktor društva Kaštijun, podsjetio je na povijest Kaštijuna te rekao je da je tijekom 2022. godine član Uprave bio Fabio Giacometti koji je odlukom društva opozvan krajem lipnja prošle godine.

- Od 29. lipnja do 31. srpnja 2022. imenovana je Anja Ademi kao novi član Uprave, istaknuo je Stilinović koji je na funkciji direktora od 1. kolovoza 2022. na mandat od četiri godine.

Naveo je da je prošle godine prikupljeno oko 70.138 tona miješanog komunalnog otpada te podsjetio na kvar u lipnju prošle godine čiji je rezultat bio zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada izvan Istarske županije.

Društvo je krajem prošle godine raspolagalo imovinom od nešto više od 208 milijuna kuna, no ostvarilo je gubitak od više od 16 milijuna kuna te ima akumuliranih gubitaka iz ranijih razdoblja u iznosu većem od 24 milijuna kuna.

Direktorica Luke Pula Tatiana Zanini Gavranić naglasila je da je na ranijoj tematskoj sjednici prezentirala rad društva Luka Pula te izazove s kojima se susrela.

- U 2022. godini upravljalo se poslovnim rezultatom s cjelokupnim poslovanjem u duhu dobrog gospodarstvenika, rekla je Zanini Gavranić, dodavši da je ostvaren prihod u iznosu od 9,2 milijuna kuna što je za 34 posto više u odnosu na godinu ranije.

Na upit vijećnika o nastavku poslovanja, Zanini Gavranić je odgovorila:

- Godinu dana sam radila na popravljanju imidža Luke Pula, nisam tu da kritiziram bivšu upravu, već da pokažem rezultate moga rada. Što se tiče nastavka poslovanja, Luka Pula je u vlasništvu JLS-a, i ima obavezu javno odgovarati na pitanja i vijećnika i novinara. No, Luka Pula ne koristi proračunska sredstva, već prihode mora ostvariti na tržištu. Mi smo u nepovoljnijoj situaciji u odnosu na ostale korisnike zone Molo Carbone - jer moramo javno iznositi interne, vrlo osjetljive informacije. Što se tiče nastavka poslovanja, predstavljen je prijedlog nove sistematizacije, koja predviđa radna mjesta koja su nužno neophodna za nastavak osnovne djelatnosti, a sve radi racionalizacije poslovanja, nakon presude visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske. Prihoda od zakupa, u iznosu 20-ak tisuća eura mjesečno, Luka Pula više neće imati. Što se tiče otkaza - odluka je stupila na snagu u svibnju ove godine, no ako ovi odgovori nisu dostatni, predlažem da ih pošaljem pismeno, rekla je Zanini Gavranović.

Darko Bijelić, direktor društva Monte Giro istaknuo je da je 2022. godina bila zahtjevna u svakom pogledu, počevši od inflacije i suše do uvođenja eura.

- Uspjeli smo završiti tu godinu bez povećanja cijena naših usluga koje su u većoj mjeri usvojene još daleke 1998. godine, napomenuo je Bijelić, koji je pozvao prisutne da zaprate društvene mreže Monte Gira, na kojima u svojoj branši prednjače po ažurnosti.

Robert Drandić, direktor Plinare Pula, nakon godinu dana svog mandata podsjetio je na preuzimanje društva, a Kristijan Benčić, direktor Prangrandea osvrnuo se na porast potrošnje vode korisnika u 2022. godini.

Robi Fuart, direktor Herculanee naglasio je dva važna događaja u 2022. godini, od kojih je jedan usklađenje odluke o načinu prikupljanja i obračuna usluge prikupljanja komunalnog otpada.

Direktor Pula parkinga Branislav Bojanić istaknuo je da se ponosi djelatnicima društva koji savjesno odrađuju svoj posao po 'paklenoj vrućini'.

- Poslovanje društva uvjetovano je odlukama Gradskog vijeća, kao i odlukama Grada Pule, jer je Pula parking u stopostotnom vlasništvu Grada, rekao je Bojanić dodavši da je u poslovanju 2022. godine Pula parking ostvario prihod u iznosu većem od 24 milijuna kuna. S rashodom nešto većim od 18 milijuna kuna, a nakon odbijanja poreza, dobit Pula parkinga je 4 milijuna i 15 tisuća kuna.

Direktor Pulaprometa Tomislav Josipović, osvrnuo se na novitete poput uvođenja novih višednevnih voznih karata te nekoliko novih polazaka na linijama 4 i 6 koje su povezale Veli Vrh i Jadreške s Vidikovcem i Max Stojom.

Predsjednik Uprave Pula Sport Mario Peruško rekao je da je 2022. iskorištena za rezanje troškova te dodao da je društvo akumuliralo gubitke od 2015. godine.

Pročelnica Ademi osvrnula se na poslovanje Tržnice Pula, Jasna Dujić Bilić govorila je u ime Vodovoda Pula, a Leonida Baračić Bjelopera za Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter