SA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA

Grad Pula drastično povećao novčanu kaznu za ubijanje, nanošenje boli i patnje životinja. No u provođenju ove i niza drugih odluka, iskrsnula velika prepreka

| Autor: Tea Tidić
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Na dnevnom redu pulskog Gradskog vijeća danas se našla i Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama, koja je, nakon kratke rasprave vijećnika - jednoglasno usvojena.

Na e-savjetovanje o ovoj odluci pristigla su 83 prijedloga građana, od kojih su 22 prihvaćena, 19 djelomično a 42 nisu prihvaćena, jer, kako je rekla pročelnica Ivana Sokolov, većinom nisu u nadležnosti grada, nisu predmet ove odluke ili je pak njihova realizacija teško izvediva.

Dušica Radojčić je istaknula da je uloga ljudi koji se brinu o slobodnoživućim i napuštenim životinjama tj. pretežno mačkama lutalicama, izuzetno velika, te da je upravo te ljude koji ulažu puno truda, vremena i novca u to, od kupnje hrane, sterilizacije i sveukupne brige, trebalo više uključiti u formiranje ove odluke.

Novitet u ovoj odluci jest uspostavljanje hranilišta za mačke, zabrana korištenja životinja u cirkusima i poprilično drastičnom povećanju kazni za prekršitelje.

Tako se je dvostruko povećana kazna za ubijanje životinje, nanošenje boli i patnje, i namjerno izlaganje strahu - prijašnjom odlukom je bila propisana kazna od 400 eura, a sada to iznosi 800 eura, što je, kako je rekla pročelnica Sokolov, podzakonski akt, a počinitelj ovog djela će dodatno odgovarati prema Kaznenom zakonu.

Ivana Sokolov (Snimio Duško Marušić Čiči)Ivana Sokolov (Snimio Duško Marušić Čiči)

Dušica Radojčić oštro se usprotivila što je Grad Pula i dalje omogućava držanje pasa na lancu, istaknuvši da su takvi psi često gladni, žedni, usamljeni i izloženi hladnoći, a vlasnici objekata koji trebaju zaštitu, umjesto psa mogu postaviti nadzorne kamere. Uostalom, kako ističe Radojčić: "Ne treba svatko imati psa", koja je, između ostalog istaknula da udruge za zaštitu životinja, koje se velikim dijelom brinu za slobodnoživuće i napuštene životinje, na godišnjoj razini primaju od Grada Pule svega 3.000 eura, što ni približno ne pokriva troškove prehrane, liječenja, sterilizacije i ostalo. Na to je pročelnica Sokolov odgovorila da se financiranje provodi sukladno Uredbi o financiranju udruga i u skladu s proračunskim mogućnostima.

Elena Puh Belci upitala koliko je komunalnih redara zaposleno u Gradu Puli, konstatirajući da ukoliko odluku ne provode komunalni redari, sama odluka će ostati mrtvo slovo na papiru.

Na to je replicirala Dušica Radojčić, istaknuvši da Odsjek za komunalno redarstvo u Gradu Puli ima velikih problema:

"Čujem da je u posljednje vrijeme pet osoba iz tog odsjeka dalo otkaz, trenutno ih ima sedam, od kojih su četiri na jako dugom bolovanju, a to će sigurno biti veliki problem u provođenju ove odluke".

Pročelnica Sokolov rekla je da trenutno u Odjelu ima sistematiziranih 20 komunalno-prometnih redara, a trenutno je zaposlenih sedam.

"Vjerojatno će nam to otežati provođenje odluke, no mi ćemo se potruditi da napravimo nešto po tom pitanju", veli Sokolov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter