STRATEŠKI PROJEKTI ZA PULU

Na lokaciji bivše Mehanike uskoro se otvara Coworking centar, Mornarička bolnica se preuređuje u sveučilišni kampus...

Centar će imati 50 radnih jedinica, među ostalim urede i salu za sastanke te multimedijalnu konferencijsku dvoranu sa 120 mjesta

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ovako će izgledati poduzetnički centar u Marulićevoj ulici

Ovako će izgledati poduzetnički centar u Marulićevoj ulici


Voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma Grada Pule Samanta Barić u pratnji suradnika obišla je bivšu Mornaričku bolnicu koja se preuređuje u sveučilišni kampus te gradilište Coworking poduzetničkog centra na lokaciji bivše Mehanike u Marulićevoj ulici. Oba projekta realiziraju se u sklopu ITU mehanizma.

Digitalni nomadi

Budući Coworking centar, čije je otvaranje predviđeno ove jeseni, obišli su u pratnji direktora IDA-e Borisa Sabattija. Centar će se prostirati na 1.514 četvornih metara (prizemlje i tri kata) i imat će 50 radnih jedinica: open space prostor (tzv. dijeljeni uredi); osam ureda/sala za sastanke; moderno opremljeni multimedijalni ured; galeriju/lounge; galeriju za sastanke, play i relax zonu; networking i kuhinjsku zonu te multimedijalnu konferencijsku dvoranu s vanjskom terasom kapaciteta od 120 sjedećih mjesta. Centar će, rečeno je, koristiti poduzetnici različitih profila, od početnika, freelancera, digitalnih nomada, startupova pa sve do velikih poduzeća.

"Važnost strateškog projekta "Coworking Pula" za opće dobro svih Puljana, čiji je glavni cilj omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva, prepoznali su i u Gradu Puli koji se uključio kao partner u projektu", naveli su iz Komunalne palače.

Obilazak budućeg Coworking centra na lokaciji bivše Mehanike Obilazak budućeg Coworking centra na lokaciji bivše Mehanike

Ukupna vrijednost projekta je 3,6 milijuna eura, od čega se bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem ITU mehanizma sufinancira 2,4 milijuna eura (67 posto), dok Grad participira s 890.000 eura (25 posto).

Prenamjena Mornaričke bolnice počela je 9. prosinca 2022. godine. Preuređuje se ukupno 10.500 kvadrata, a rok za stavljanje prostora u funkciju je konac ove godine. Odvija se prva faza rekonstrukcije, u kojoj je predviđen visoki rohbau. Počeli su pripremni radovi, demontaža i rušenje pregradnih zidova.

Studentske službe

Iz Grada podsjećaju da je prilikom čišćenja pronađena stara bolnička dokumentacija (poslagana u dužini od čak 400 metara), iz vremena dok je Mornarička bolnica bila isključivo zdravstvena ustanova pod upravom vojske, do 1991. godine. "Da bi se pronađena dokumentacija propisno zbrinula i arhivirala, o njoj je obaviješten Državni arhiv", navode iz Grada.

Nakon rekonstrukcije u bivšoj bolnici bit će smještene prirodne, društvene i tehničke sastavnice Sveučilišta te sadržaji poput studentskog restorana, studentske službe, knjižnice, laboratorija izložbenih i multifunkcionalnih prostora, laboratorija i sportskih objekata. U prizemlju su predviđeni Fakultet informatike i Znanstveno-tehnološki institut Visio, studentske službe, restoran i prostorije studentskog centra, kao i Sveučilišna knjižnica. Na prvom katu bit će Filozofski fakultet, a na trećem Tehnički i Fakultet za odgojne i obrazovne aktivnosti.

Projekt, čija ukupna vrijednost iznosi 7.890.515 milijuna eura, sufinanciran je sredstvima EU u iznosu od 6.727.436 milijuna eura, dok se ostatak financira iz državnog proračuna i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter