Kada su piadine na tanjuru, teško je odlučiti, ponuda je velika. Svima je baza piadina i sir, često uz šunku, ali ima i verzije za vegetarijance. Kombinacije u sebi imaju od aceta balsamica, preko valerijane za neku umirujuću piadinu do tartufate. S bruschettama priča je ista. Okusom maštovite, raznolike po veličini - mogu se naručiti od 40, 60 centimetara pa sve do 1, 20 metara poslužene na velikim daskama, poziv su na druženje i prate inicijalnu ideju vlasnika
Giovanni Rotondi (Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
Ako ne možeš u Italiju, onda Italija dolazi k tebi i to u onom izvornom izdanju, a to u ovoj priči znači gostionica, onako jednostavna, vesela, narodska, s dobrom hranom koja je, uostalom, sinonim za Italiju.
Dašak Italije kroz zalogajčiće u njegovom najjednostavnijem street food izdanju, u Pulu je ovoga puta donio Talijan Giovanni Rotondi koji je proteklog tjedna u starom gradu otvorio Brusku - prvu bruschetteriju i piadeneriju što je nakon mnoštva pizzerija novost u lokalnoj gastro ponudi.
- Ovo je talijanska gostionica u kojoj se trebaš osjećati kao da si kod kuće, prvo je što kaže ovaj novopridošli pulski ugostitelj. Ipak, Hrvatska mu nije strana, u njoj je često, što poslovno što privatno, boravio od 1994. godine. Kaže da mu je žao što i ranije nešto nije otvorio u Istri, no smatra da je sada pravo vrijeme, u svojim ranim 60-ima raditi nešto laganije. Nakon dugo godina bavljenja ugostiteljstvom, iako i dalje ima restoran u Sloveniji, opredijelio se za Pulu.
- Ako uživaš u poslu, onda radiš dobro. Meni je Bruska uživancija i želim da tako bude i gostima. Ovo mora biti mjesto zabave za šaroliko društvo, od djece do njihovih roditelja. Ovdje će se posluživati i pripremati kao u Romagni, odakle potječem, veli o svom objektu koji u ponudi ima čak 20 piadina i 19 bruschetta. Za one koji ne znaju, piadine i dolaze iz talijanske pokrajine Emilie-Romagne i uvrštene su na listu njihovih tradicionalnih jela. Na Bruskinoj, pak, listi okusa je bezbroj - od crvenog radića do Nutelle.
Poslužuje na drvenim daskama. Prvo ženu. Nije do džentlmenstva, već talijanskih navika u restoranu. "Iako je to gostiona, u njoj će se ipak poštivati neka pravila struke, a to znači da će žena biti uvijek prije poslužena", otkriva ovaj, tipično talijanski, vrlo srdačan i razgovorljiv ugostitelj koji njeguje i nešto drugačije navike za stolom. "Kod mene se jede rukama jer piadina se tako konzumira, dok je za bruschettu katkad, ovisno o sastavu, potreban nož i viljuška", kaže.
Još je nešto talijansko u ovoj gostionici, a to su namirnice, odnosno hrana koju nabavlja isključivo iz Italije - mozzarela, šunka, masline i, naravno, kava i vino, dok je pivo - hrvatsko. "Hrvati imaju puno bolje pivo od Talijana, stoga sam se opredijelio za hrvatsko", priznaje. Talijanski je, naravno, Aperol i Spritz koji se poslužuje kao u Italiji, a to znači uz piće obavezno idu grickalice poput čipsa, kikirikija i maslina. Konačno da se netko toga sjetio jer godinama smo se pitali zašto domaći ugostitelji nikada uz piće poput Aperola, vina i piva ne poslužuju neke grickalice kao u Italiji. Uostalom, uz slani prilog više se i pije, zar ne? No, to lokalnim ugostiteljima ne igra, a takva je kombinacija u Aperol ponudi u Bruski bazična.
Ali, priča ide dalje. Ljubitelji Aperola konačno mogu dobiti nešto više. Costa Spritz je pak Aperol s proseccom, rumom, sokom od bazge i mentom koji je po cijeni bazičnog Spritza poslužen sa čipsom, kikirikijem i kaparima. I na kraju Granat Spritz, što bi bilo Aperol s likerom od nara i kaperima. Luda, iznimno aromatična kombinacija grimizno-crvenog pića uz koje se, uz ovdje standardni čips i kikiriki, dobiju i komadići piadine.