USKORO STOTI ROĐENDAN!

Jedna gostionica u Rapcu radi još od 1925., a neki od gostiju u njoj jedu već 40 godina

| Autor: Branko BIOČIĆ
Najviše ima Nijemaca, Talijana, Austrijanaca, a vikendom dolaze i vikendaši, kao i gosti s obje strane Učke (snimio Branko BIOČIĆ)

Najviše ima Nijemaca, Talijana, Austrijanaca, a vikendom dolaze i vikendaši, kao i gosti s obje strane Učke (snimio Branko BIOČIĆ)


Davne 1925. godine, u vrijeme talijanske uprave na ovim prostorima, u Rapcu koji se tada zvao Porto Albona otvoren je prvi hotel u mjestu, nazvan Trieste, a u njemu na terasi današnja gostionica Primorje. Ovaj najstariji ugostiteljski objekt, poznat po kvalitetnoj ponudi ribljih i mesnih jela u samom srcu Rapca, iznad rive, više restoran nego gostionica, za dvije će godine proslaviti stoti rođendan.

Sadašnji vlasnik Primorja, koji u narednim godinama planira iznajmljivati i sobe, tvrtka je Alga Rabac u vlasništvu Edija Černjula, nekadašnjeg direktora Hotelskog poduzeća Rabac i predsjednika Uprave Valamara.

- Po svom statusu i nazivu na ulazu to je gostionica, ali ustvari je klasičan restoran koji se specijalizirao za mesna i riblja jela, uz ponudu i pizza, i ovako radi tridesetak godina. Prije je bio u sastavu Hotelskog poduzeća Rabac, a u davnoj prošlosti, prije proširenja rive, ispod terase Primorja nalazilo se more. Primorje se opskrbljuje od lokalnih ribara, OPG-ova i vinara, kaže Černjul te ističe da je u tijeku izrada plana za moguću rekonstrukciju, što je osjetljiv zahvat zbog položaja gostionice, a u budućnosti namjerava u zgradi otvoriti sobe za smještaj s maksimalno 80 ležajeva. U planu je i izgradnja bazena, fitnessa te manje kongresne dvorane.

Voditelj, odnosno šef Primorja od 1978. godine je iskusni, dugogodišnji labinski konobar Sergio Spečina, danas umirovljenik koji radi četiri sata dnevno. Sergio je u Primorju počeo raditi još kao naučnik na praksi, kada je Primorje bilo u sastavu tadašnjeg Hotelskog poduzeća Rabac u koji je kao 15-godišnjak došao na praksu.

- Gotovo cijeli radni vijek proveo sam u Primorju, došao sam 1970. godine kao naučnik. Posljednjih godina vodim objekt u kojem radi devet djelatnika od kojih pet u kuhinji, tri konobara i šankistica. Nudimo sva mesna i riblja jela, deserte, salate i pizze. Naši su specijaliteti Fiorentina, jela s roštilja, miješana riba, orada , brancini, školjke i škampi. Najviše ide riba, pa meso, a na trećem je mjestu pizza. Na terasi imamo stotinu mjesta, a unutra još trideset i dobro radimo. Jako sam zadovoljan, gostiju ima puno, jako su zadovoljni i zahvalni. To mi je već peta godina da radim kao umirovljenik, govori Sergio.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter