Obljetnica rođenja boksačke legende

Mate Parlov bio je vrhunski sportaš i velik čovjek

Da je živ, Parlov bi jučer napunio 74 godine * Ja i Mate smo se upoznali na kartingu preko puta Elektroistre: kada me vidio kako igram stolni nogomet. Kasnije bismo se petkom nalazili u Banjolama u pizzeriji Nina te bi ponekad zaružili uz gitaru i pjesmu. On je recitirao, volio je Tina Ujevića, prisjetio se Vladimir Đurišić

| Autor: Mladen RADIĆ
Mate Parlov

Mate Parlov


Članovi Udruge pulskih velikana Teo-Đoser-Tusta jučer su obilježili rođendan velikog pokojnog sportaša Mate Parlova-Tea položivši cvijeće i zapalivši svijeće na njegovom grobu na pulskom groblju. Da je živ, Parlov bi jučer napunio 74 godine, a u ime udruge počast su mu odali njen predsjednik Boro Angelovski, tajnik Vladimir Đurišić te članovi udruge Dani Juričić, Veselin Laban i Slobodan Obreza.

Najbolji sportaš 20. stoljeća

Legendarnog boksača prisjetio se tajnik udruge Vladimir Đurišić koji je Parlova poznavao i opisao ga kao vrhunskog sportaša, najboljeg boksača Hrvatske i bivše države svih vremena. Ova udruga redovito obilježava dane rođenja i dane smrti pulskih legendi kao što su Parlov, Branko Črnac-Tusta i Serđo Blažić-Đoser odlaskom na groblje te se prisjete značajnih događanja koji su vezani za njih.

Tako su, kada se radi o Parlovu, jučer prisjetili njegovog odnosa prema životu i prema sportu.

- On je bio vrhunski sportaš i velik čovjek. Drago mi je da ga se možemo prisjetiti, iako bih volio da nas je više tamo, kaže Đurišić koji je bio prisan s Parlovim od kraja 1960-ih te se prisjeća kako su se nalazili na mjestu preko puta Elektroistre gdje je bio karting, fliperi, stolni nogomet, juke box.

Počast sportskom velikanu Počast sportskom velikanu

- Tamo smo se ja i Mate upoznali, kada me vidio kako igram stolni nogomet. Kasnije bismo se petkom nalazili u Banjolama u pizzeriji Nina te bi ponekad zaružili uz gitaru i pjesmu. On je recitirao, volio je Tina Ujevića, prisjeća se Đurišić.

Parlov je u profesionalnoj karijeri 1976. osvojio naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji i naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC-u 1978. godine. Bio je prvi boksač iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu. Parlov je jedini u povijesti boksa koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Još je za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

24 pobjede

Kao profesionalac Parlov je imao 29 borbi od čega 24 pobjede, 3 poraza i 2 neriješene borbe. U amaterskoj karijeri imao je ukupno 310 mečeva uz samo 13 poraza. Tijekom amaterske karijere Parlov je bio osam puta prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji, pet puta prvak Balkana, dvaput prvak Europe te svjetski amaterski prvak na prvom svjetskom prvenstvu u Havani. Dvaput je osvojio nagradu Zlatne rukavice, a sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. gdje je osvojio zlatno odličje u poluteškoj kategoriji.

Posljednji put nastupio je na Olimpijskim igrama 1984. gdje je imao ulogu jugoslavenskog izbornika i na tim su olimpijskim igrama jugoslavenski boksači postigli svoje najbolje rezultate ikada što je uključivalo jedno zlato, jedno srebro i dvije bronce.

Nakon završetka svoje aktivne boksačke karijere živio je u Fažani, daleko od sporta i javnog života, a u Puli je vodio popularni kafić. U ožujku 2008. godine dijagnosticiran mu je rak pluća. Preminuo je 29. srpnja 2008. te je pokopan 31. srpnja godine na Gradskom groblju u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter