svakodnevna rutina

Evo kako spriječiti nabore i gužvanja na odjeći bez glačanja

| Autor: Life / Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Kao i svi ostali, i vi volite da vaša odjeća bude bez nabora. U tom slučaju je glačanje vjerojatno dio vaše svakodnevne rutine.

Ali što ako vam kažemo da ne mora biti? Umjesto da trošite svoje dragocjeno vrijeme na glačanje kada ste već u žurbi, možete napraviti nekoliko strateških promjena koje će spriječiti nastanak nabora.

Koristite pravilan ciklus perilice rublja

Odabir pravog ciklusa jednostavan je način da spriječite gužvanje odjeće. Za većinu prirodnih vlakana, poput pamuka, normalni ili ekspresni ciklus bit će u redu, ali nježniji ciklus trebao bi se koristiti za sintetiku i osjetljivu odjeću. On koristi manje mehaničkih radnji—trljanja i prevrtanja— plus sporiju brzinu ekstrakcije.

Odaberite pravi ciklus sušenja

Ispravan ciklus sušenja također može ukloniti bore prije nego što se počnu pojavljivati. Uvijek provjerite oznaku na svom odjevnom predmetu i odaberite ciklus sušenja koji odgovara vrsti tkanine. Na primjer, pamuk može izdržati normalan ciklus s višim temperaturama i centrifugom, dok osjetljiva bluza može zahtijevati sušenje bez zagrijavanja.

Prestanite trpati baš svaki odjevni predmet u svoju sušilicu

Ako imate perilicu rublja koja je veća od vaše sušilice, vjerojatno ćete prepuniti svoju sušilicu. To može rezultirati gomilom odjeće koja ne izgleda dobro. Izbjegavajte previše puniti stroj, jer je predmetima potreban prostor za pomicanje kako bi se ispravno uklonile bore.

Koristite kuglice za sušenje

Zamijenite one jednokratne krpice za sušenje vunenim ili akrilnim kuglicama za sušenje. To sprječava nakupljanje predmeta u sušilici i posebno je korisno za velike predmete poput posteljine i ručnika.

Ne dopustite da vam se odjeća potpuno osuši

Često se predlaže izvlačenje predmeta koji su skloni gužvanju dok su samo malo vlažni. To bi trebalo spriječiti statički naboj i gužvanje. Zatim možete objesiti te predmete da se osuše do kraja.

Isprobajte sprej za tkanine

Ponekad, koliko god se trudili spriječiti bore, one se ipak dogode. Neki odjevni predmeti jednostavno su skloni ovom problemu. Ako je to slučaj, preporučuje se da isprobate sprej za tkanine formuliran posebno za ovu svrhu. Sprejevi za ublažavanje bora djeluju tako da dodaju vlagu odjeći kako bi izgladili bore, a mogu biti učinkovita opcija kada ste u žurbi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter