EN PRIMEUR

Tradicionalno kušanje novih berbi u Zagrebu: MLADE ISTARSKE MALVAZIJE U ESPLANADI

(Cropix)

(Cropix)


Budući da su još u vrijeme i neposredno nakon berbe mnogi istarski vinari najavljivali da očekuju iznimnu kvalitetu, bolju čak i od one iznimno hvaljene 2015. godine, svakako će biti zanimljivo čuti kako će zvučati stručna procjena i ocjena malvazija iz berbe 2018. godine

Udruga Vinistra u suradnji s Udruženjem vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori osmi put organizira En primeur kušanje mladih istarskih malvazija koje će se u ponedjeljak održati u zagrebačkom hotelu Esplanade. Uz istarske malvazije, tom će se prigodom predstaviti i mlade žlahtine s otoka Krka i Hrvatskog primorja, te autohtone sorte iz bregovite Hrvatske. Degustacija za vinske profesionalce na programu je od 13 do 16 sati, dok će od 16 do 19 sati degustacija biti otvorena za javnost odnosno za sve vinoljupce koji se prethodno najave prijavnicom dostupnom na web-stranicama udruge Vinistra.

En primeur kušanje mladih istarskih malvazija u Zagrebu tradicionalni je početak vinske sezone, a ovaj prvi izlazak mladih malvazija pred publiku iz godine u godinu privlači sve više vinskih profesionalaca, sommeliera, ugostitelja, trgovaca vinom i vinskih novinara. I odaziv proizvođača na ovu manifestaciju sve je veći: očekuje se da će u ponedjeljak u Zagrebu svoja vina, među kojima neka još uopće nisu flaširana za tržište, već se na kušanje donose direktno iz bačve, predstaviti pedesetak istarskih vinara, kojima će ovo biti i prigoda za prve poslovne kontakte vezane uz plasman vina iz posljednje berbe na tržišta izvan Istre.

Uobičajeno je da na početku, odnosno na svečanom otvorenju degustacije svoju ocjenu malvazija iz posljednje berbe priopći neki od poznatih hrvatskih sommeliera, a budući da su još u vrijeme i neposredno nakon berbe mnogi istarski vinari najavljivali da očekuju iznimnu kvalitetu, bolju čak i od one iznimno hvaljene 2015. godine, svakako će biti zanimljivo čuti kako će zvučati stručna procjena i ocjena malvazija iz berbe 2018. godine. (D. ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter