PIŠE LARISA RADIN

GASTRO KUTAK: Etagere za neodoljivo slatke zalogaje


Dobre restorane osim pažljivo osmišljenih degustacijskih menija visoke klase pamtimo po izvrsnim desertima. Premda je prošlo podosta godina od Zlatnog tarufa u rovinjskom hotelu Eden kada je Moreno Cedroni poslužio pandoro s grožđicama premazan giandujom na zavajonu s Marsalom i s kuglom najkremoznijeg sladoleda od vanilije posipan listićima bijelog tarufa često sa sjetom spominjemo taj izvrsni kraj jedne velike gurmanske večeri.

Svaka edicija Zlatnog tartufa bi na kraju završila desertom za pamćenje, velika imena poput braće Cerea iz restorana Da Vittorio složili su desert od panettona sa čokoladom i tartufom. Nils Henkel iz Lerbacha sa rafiniranom kompozicijom creme supreme od gianduje, bobičastim plodovima bazge, smokvama, mliječnim sladoledom od karamela i tamnim šećerom muscovado završio je svoj Hommage istarskom tartufu a Nino di Costanzo je dva dana radio na kompoziciji Equilibrio d’autunno: il tarufo bianco, la castagna e la mela Arnuca za kraj gala večere također u čast istarskom tartufu.

No kako god večera završila, vrlo često osvježavajućim preddesertom za čisto nepce i kraljevskom slasticom za kraj, ono po čemu svakako volimo dobre, ambiciozne restorane je nezaobilazna fine patisserie. Uz crni espresso ristretto ili dobar čaj za kraj, grappu, konjak ili ponajbolji single malt whisky, mali fini mignon keksi uvijek obraduju gurmana. Tu spada fina patisserie poput slatkiša od vanilije aromatizirani koricom od limuna ili naranče, popularni macarones u svim duginim bojama, zatim klasični mignon keksići od Valhrona čokolade, sables s ružmarinom ili lingue di gatto od fino mljevenih oraha po kojem je poznat Fabricio iz Pergole u Zambratiji. Ambiciozan i svestran poput svojih ponajboljih kolega konstanto razvija ponudu, prilagođava godišnjem dobu i svaki put iznenadi novim preddesertom i desertom. Kako bi zadovoljstvo bilo ozbiljni restorani svoju finu patisserie gostima poslužuju na predivnim i rafiniranim etagerama, kako to spada na najboljim adresama. Elegancija porculana, kristala u kombinaciji s posrebrenom konstrukcijom étagère posluženoj patisserie daje uzvišenost i rafirman, slavi svečanost trenutka kao kraj večere s potpisom ili prigodnom ručku u najboljem društvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter