Ilustracija (P. FABIJAN)
HRVATSKA ISTRA: Uvijek dobar Pilatov Chardonnay
U današnje je vrijeme kod odabira vina u restoranima prisutan trend ispijanja vina dobivenih od autohtonih sorti grožđa. Taj trend posebno provode dobri poznavatelji vina među stranim i domaćim gostima koji pohode našu regiju, prvenstveno zato jer su to vina koja pokazuju lokalnu tradiciju i određeni karakter teroira a i takav je globalni trend . No, postoje uvijek i oni klasičari koji, gdje god došli igraju na sigurno i uvijek kod naručivanja vina biraju vino dobiveno od neke svjetski poznate sorte grožđa, a najčešće je to chardonnay. Ova plemenita sorta grožđa koja je ime dobila po istoimenom selu, izvorno potječe iz okruga Maccnais u Burgundiji i kao posebna sorta grožđa priznata je 1872. na izložbi vina u Lyonu. Hrvatska se kroz godine pokazala kao dobar teren za chardonnay i već se odavna diljem Lijepe naše rade jako dobra vina od ove sorte grožđa od Istre do Slavonije. Chardonnay se osim za mirna vina puno koristi i kao bazno vino za pjenušava vina, uzgaja se diljem svijeta, ima redovitu i dobru rodnost te je otporan na sivu plijesan. U Francuskoj je dominantan u Burgundiji, Alzasu i Šampanji, a u ostatku svijeta sjajni uradci dolaze iz Australije, Kalifornije i Čilea. Kad u Istri pričamo o chardonnayu kao mirnom vinu, onda je već dugi niz godina dominantan chardonnay iz podruma Pilato. Osobno pratim Pilatov chardonnay preko dvadeset godina i moram priznati da je kvaliteta ovoga vina gotovo iz svake berbe jako dobra. Zato bih danas s Vama podijelio moje viđenje Pilatova chardonnaya iz berbe 2017. kojemu je zlatna medalja na Vinistri 2018. izmakla za samo pola boda. Vino ima lijepu, slamnato žutu boju sa zelenkastim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje otvara se nota bijeloga livadnog cvijeća i nota nektarine s notom zelene jabuke, a na drugo mirisanje otvara se travnata nota i te salvije i marelice. Dakle, kompleksnost mirisa je djelomično bogata do bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a krasi ga i fina svježina te je ukusno sa srednjim tijelom. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, okus je fin, trajan dok se na aftertasteu javlja nota nektarine. Vino je harmonično, lijepo se pije i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem dvije godine. Enogastronomski sljubio sam ga uz rižoto sa škampima.
Ime vina: Chardonnay
Godina berbe: 2017.
Proizvođač: vina Pilato
Lokacija: Vižinada / hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 8-10°C
Gastro preporuka: Rižoto sa škampima.
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Malvazija Riedel glass
Cijena (mpc): 60 kn (Cicibela Rovinj)
SAPERAVI VINOTERRA: Gruzijsko vino iz amfore
Gruzija se u raznoj vinskoj literaturi spominje kao kolijevka vinogradarstva i vinarstva, a sada se uz pomoć arheoloških nalaza i materijalnih dokaza mnogi od najistaknutijih svjetskih stručnjaka slažu s tom činjenicom. Nedavno otkriće 8.000 godina starih sjemenki grožđa i ostataka vinove loze zapečaćenih unutar drevnih glinenih posuda koje u Gruziji zovu „Qvevri“, ojačavaju položaj Gruzije kao svjetske kolijevke vinogradarstva. Stoga se i moj posjet ovoj zemlji činio neizbježnim potezom koji netko, tko se profesionalno bavi vinom, jednostavno mora učiniti. Ovih sam dana moju nakanu uspio i ostvariti. Dok pišem ovaj tekst, sjedim na terasi restorana u resortu „Schuchmann Wines Chateaua“ smještenog u mjestu Kisiskhevi nedaleko od grada Telavi u povijesnoj vinogradarskoj pokrajini Kakheti. Ispred mene pogled puca na vinograde, a iznad njih ponosno i gordo stoji planinski masiv Kavkaz čiji su vrhovi bijeli od snijega, ali ujedno ovo vinorodno područje čuvaju od prodora hladnog sibirskog zraka. Vinariju je 2008. godine osnovao njemački poduzetnik Burkhard Schuchmann, tu se godišnje proizvede preko milijun boca vina, a 90 posto vina ide u izvoz. Proizvodnja vina se dijeli na dvije linije, onu vina odležanih u inoxu koju zovu „European style“ i onu tradicionalnu, u kojoj su vina odležana u amforama, a zovu je „Vinoterra“. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje vina Saperavi iz linije Vinoterra koji se radi od najznačajnije gruzijske crne sorte grožđa. Grožđe za ovo vino je brano krajem rujna, a nakon prerade stavlja se na maceraciju u tisućulitarske amfore koje lokalno nazivaju „qvevri“. Potom slijedi odležavanje od godinu dana u malim barrique bačvicama od francuskog hrasta. Vino krasi lijepa, elegantna rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto, na nosu se otvara vrlo brzo po točenju u čašu. Na prvo mirisanje dominira nota svježe višnje, potom slijedi nota suhe šljive, pa malo zemljanih nota. Kasnije se javlja nota klinčića, lista duhana, potom malo čokolade i nota vanilije. Vino je suho, djelomično toplo, mekano, solidne je svježina, s baršunastim i fino ispeglanim taninima te srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, trajnost okusa jako dobra, a na aftertasteu javlja se kombinacija zemljane note i suhe šljive. Vino je harmonično, ukusno i u dobroj formi te može trajati pet do šest godina. Enogastronomski kušao sam ga s autohtonim jelom „dolma“ u listu vinove loze što je jako slično našoj sarmi.
Ime vina: Vinoterra Saperavi
Godina berbe: 2016.
Proizvođač: Schuchman Wines
Lokacija: Telavi / Gruzija
Temperatura serviranja: 16-18°C
Gastro preporuka: „Dolma“ u listu vinove loze.
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass.
Cijena (mpc): 20 € (www.wine-searcher.com )