POZNATA NUTRICIONISTICA ANITA ŠUPE NA GOSTOVANJU U PULI OŠTRO KRITIZIRALA PREHRAMBENU I FARMACEUTSKU INDUSTRIJU

U SUPERMARKETIMA NEMA HRANE Masnoće nas ne ubijaju - kolesterol nam spašava život!


Popularna nutricionistica Anita Šupe autorica je knjige i istoimenog bloga "Istine i laži o hrani", a u suradnji s Arianom Miljević Bugenvilija napisala je i "Prvu hrvatsku LCHF kuharicu". Ponajvećom laži, raširenom zbog komercijalnih interesa, ona smatra raširenu tezu da su masnoće u prehrani štetne i da ih je potrebno izbjegavati zbog visokog
kolesterola i povezanosti sa srčano-žilnim bolestima. Istaknula je to više puta i na ovotjednom predavanju u prepunoj Gradskoj knjižnici u Puli, na kojemu su žene svih dobi činile 90 posto publike. No, to je već neka druga priča.

Anita Šupe diplomirala je na geteborškom sveučilištu u Švedskoj, gdje je živjela deset godina, a 2013. vratila se u rodni Šibenik, odakle djeluje kao autorica, predavačica, edukatorica i izdavačica. Za razliku od većine nutricionista, ne propagira službeno prihvaćene stavove i prehrambene smjernice jer smatra da su one znanstveno neosnovane, odnosno rezultat loše provedenih zastarjelih istraživanja, a prije svega komercijalnih interesa. Tako nam kaže: "Prije 20, 30 godina vrijednosti kolesterola 6, 7 ili 8 bile su normalne vrijednosti, a danas je 5. Farmaceutska industrija snižava referentne vrijednosti da bi mogla prodavati statine koji su najprofitabilniji lijekovi za snižavanje kolesterola".

Koncept LCHF prehrane ("Low Carb High Fat" = manje ugljikohidrata, više masnoće), nastao je u Švedskoj, dok kritičari osporavaju "low carb" jer da sadrži previše
proteina što nije dobro za zdravlje, posebno za bubrege. No, Anita Šupe naglašava da LCHF apsolutno ne znači povećanu konzumaciju proteina niti povećanu konzumaciju mesa, nego da se smanjeni unos kalorija iz šećera i škroba zamjenjuje povećanim unosom kalorija iz prirodnih, zdravih masti. A to, pak, ne znači da se jedu ogromne
količine masti, nego se radi o tome da se ne uklanja prirodna masnoća s namirnica, da se hrana ne priprema na "suho", već se slobodno koriste prirodne masti u pripremi hrane, da se ne koriste industrijski light proizvodi, nego se koriste originalne punomasne namirnice, onakve kakve dolaze u prirodi. (Zoran ANGELESKI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter