FELJTON: ROCK'N'PULA

Kako je PUNK ušao u Uljanik


Prethodni tekst počeo je sa štafetom, a ovaj će na Dan SKOJ-a 10. listopada 1978. godine. Toga su dana Problemi imali prvi nastup u živo. Podijelili su binu s više pulskih izvođača u tadašnjem Domu mladosti Savo Vukelić. Problemi nisu bili bez problema jer je Maurizio morao u Zagreb na regrutaciju. Darko Vučinić zamijenio ga je bez problema. Točno mjesec dana potom ispisana je još jedna povijesna stranica pulskog rocka. Na crno bijelom plakatu, koji je oblikovan i otisnut u prostoru umjetničkog razreda u klasi profesora Ivana Obrovca u Centru usmjerenog obrazovanja "Branko Semelić", pisalo je: "Punk u Uljaniku/praše: Paraf - Rijeka, Problemi – Pula". Ne baš lako zamislivo, a nije bilo uopće lako, ali dogodilo se. Punk je u organizaciji glazbenih vizionara iz gimnazijskih novina skraćeno zvanih USS i glasila Književnog kluba "Istarski borac", u kojem su gotovo dva desetljeća ranije svoje radove objavljivali akteri prve epizode ovog feljtona, ušao u Uljanik. Koncert je otvorio Pino Ivančić bacivši u publiku pregršt ziherica koje je ručno izradio u onom velikom Uljaniku. Pula je te večeri prvi put u živo vidjela pankere i njihov ples pogo. Riječki fanovi Parafa dojmljivo su prikazali što će se u buduće na takvim koncertima događati. Ovaj za mnoge šokantan događaj kriv je što su neki klinci odlučili napraviti svoje bendove i u pravom smislu razdrmati uspavanu pulsku rock scenu. Bio je to buntovni odgovor na ono što se do tada događalo ili više ne događalo.

Uz najpoznatija imena novog vala

Marino je uzor za svoju pobunu našao u Pistolsima i Johnnyiju Rottenu koji ga je usmjerio i potaknuo slobodu razmišljanja i muzičkog izražavanja. Na proljeće iduće godine Problemi izlaze iz lokalnog okruženja i sviraju u Rijeci. Na žalost bio im je to posljednji nastup s Valterom Dobrilovićem koji je novo iskustvo potražio u etabliranom sastavu Tingl-Tangl. Bucu zamjenjuje Boris Kaligarić Kaligaro koji je uvijek bio prisutan uz bend kao logistička potpora. Ubrzo je i bubnjar Milenko otišao za Valterom. Jednokratna zamjena bio je Darko Domika. Stalni bubnjar postat će, raspadom Lošeg zvuka, Vlado Mladin. Ta se postava ustalila i počela svirati u značajnim koncertnim prostorima i dijeliti pozornicu s najpoznatijim imenima novog vala. Takozvani "Punk trokut" Rijeka- Ljubljana-Zagreb Igora Vidmara dobio je ako ništa drugo pulski privjesak.

Nakon domaćih demo uradaka došlo je vrijeme za snimanje u profesionalnom studiju. Odabran je JM Sound Studio na zagrebačkom Medveščaku. Vlasnik, stari roker, Janko Mlinarić Trooly bio je naklonjen novim snagama. Snimljene su dvije pjesme: "Grad izobilja" i "Sranje" u produkciji Huseina Hasanefendića Husa. Materijal nije zainteresirao diskografe, možda i zbog ove potonje pjesme koja je u medijima navođena kao "Oranje". Naravno da promjena S u O nije bila ni slučajna ni tiskarska greška. Pjesme su ipak završile na ploči, a kasnije i na CD-u. Objavljene su na kompilacijskom albumu "Novi punk val '78-'80".

Nisu se raspali, samo su stali

Slijedi nova promjena u grupi. Umjesto Borisa Kaligarića gitaru u svoje ruke uzima Rikardo Novak Riki, kojeg znamo iz posljednje postave Lošeg zvuka. Petorka je nastupala do svibnja kada Pero mora u vojsku. Nakon njegovog odlaska Problemi djeluju kao kvartet. Tog ljeta 1980. godine održali su na terasi Uljanika koncert pred više od tisuću posjetitelja te nastupili na velikom Poletovom okupljanju u Zagrebu nazvanom "Polet rock '80". Istog ljeta ponovili su iskustvo u JM Sound Studiju. Snimljeno je šest pjesama. Nešto novih i nešto starih u novim aranžmanima. Prevladavali su reggae i ska ritmovi, a napose loš zvuk. Trooly je pretjerao s efektima. Marino je s velikim vremenskim odmakom komentirao u smislu da zbog loših snimki bolje da to nisu napravili, no pozitivno je što su te pjesme ipak zabilježene. Bili su mladi, bez studijskog iskustva i s pretjeranim povjerenjem u veterane koji kontroliraju gumbiće.

Nakon tog snimanja Problemi su održali još nekoliko koncerata i stali. Nisu se raspali, samo su stali. Ponekad bi se netko sjetio onih snimki i zamislio što je bilo s njima. Nitko ih nema. Gdje su nestale? Postojala je pretpostavka, ali … Za pronalazak recimo "zagubljenog" materijala zaslužan je Vlado Mladin. Dvije godine nakon ponovnog okupljanja i koncerta koji je u klubu Uljanik održan 13. srpnja 2012. godine izdavačka kuća "Rest in Punk" objavila je LP "Nije po JUS-u". Na ploču su osim pjesama snimljenih u studiju kod Trulog uvrštene i demo snimke nastale u Puli lipnja 1979. godine. Postoji još jedno izdanje na CD-u koje se zove "Djeca reforme 1978-80", no Pero kaže da o tome ništa ne zna.

Uoči emisije

Dokumentarni serijal o povijesti rocka u Puli autora Damira Burića pod nazivom "Rock'n'Pula - (locirana) subjektivna povijest popularne glazbe" svake nedjelje s početkom u 20 sati prikazuje se na pulskoj TV Novi, koja je i producent projekta. Uoči svake od ukupno 22 epizode (u trajanju od 25 minuta) Glas Istre petkom u tiskanom izdanju, a sve do 30. lipnja, objavljuje feljton u nastavcima. (Damir BURIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter