NOVIGRAD

ASTRO PARTY LUNASA: Astronomija, romantika, mistika i mitologija

| Autor: Portal GlasIstre.hr

Riječ je o dvodnevnom programu čiji se specifični sadržaji odvijaju u posebnoj atmosferi, a cijela se manifestacija temelji na elementima astronomije, romantike, mistike i mitologije

U srijedu, 31. srpnja i četvrtak, 1. kolovoza u večernjima satima na prostoru Velikog trga i Parka Novigradske biskupije 13. put organizira se manifestacija Astro party Lunasa. Riječ je o dvodnevnom programu čiji se specifični sadržaji odvijaju u posebnoj atmosferi, a cijela se manifestacija temelji na elementima astronomije, romantike, mistike i mitologije.

Svjećice i baklje

Posebna atmosfera Lunase stvorit će se tako što će za potrebe manifestacije prostor Velikog trga i Parka Novigradske biskupije biti gotovo u potpunom mraku, s isključenom javnom rasvjetom, a jedino svjetlo davat će svjećice i baklje postavljene uzduž staza kojima će se posjetitelji kretati. Posjetitelje manifestacije dočekat će pak upečatljiva slika novigradskog zvonika, "oslikanog" posebnim 3D animiranim video-projekcijama.

Oba dana manifestacije program će započeti u 20 sati, romantičnim zalaskom sunca uz prigodnu glazbenu kulisu flaute i gitare, na rotondi ponad gradske plaže, za koju će se pobrinuti MusiCity acoustic i Duo Cavatina. Od 21 sat publiku u atriju Muzeja Lapidarium očekuju uvijek zanimljiva znanstveno-popularna predavanja poznatog edukatora Korada Korlevića, ovoga puta na temu istarskih mitova i legendi, te potencijalno opasnih nebeskih tijela. Bit će tu i kazališne predstave za djecu u Parku Novigradske biskupije – prve večeri Teatar OZ izvest će predstavu "Dobro se dobrim vraća", dok će sutradan pulski Teatar Naranča izvesti svoje "Istrijanske štorije". U 22 sata započet će glazbeni nastupi i performansi na Trgu odnosno u Parku. U srijedu će na Velikom trgu zasvirati Vintage factory band, dok će u četvrtak Park Novigradske biskupije jedinstvenim glazbeno-scenskim nastupom ispuniti riječki Putokazi.

Cijelo vrijeme trajanja manifestacije, obje večeri, posjetitelji će u Parku moći teleskopima promatrati nebeska tijela, uz objašnjenja astronoma iz Zvjezdarnice Višnjan. Također obje večeri na Velikom trgu iza zvonika bit će upriličen i mali izložbeno-prodajni sajam prigodnih rukotvorina, suvenira i umjetničkih predmeta, kao i autohtonih poljoprivrednih proizvoda našega kraja.

Keltski naziv

Datum Lunase vezan je uz 1. kolovoza, obzirom da su na taj dan neki drevni narodi slavili ljeto u njegovoj najvećoj snazi. Otuda i naziv manifestacije, Lunasa (Lúnasa, Lughnasadh), kako su taj dan u svojem kalendaru nazivali Kelti. Organizator Lunase je Turistička zajednica Grada Novigrada, uz svesrdnu podršku Znanstveno-edukativnog centra Višnjan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter