neugodan problem

Donosimo trikove kako se jednostavno riješiti mrlja od dezodoransa sa odjeće

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Jedna od neugodnih pojava s kojom smo svi upoznati sigurno su žute mrlje ispod pazuha. Osobito neugledno izgledaju na bijelim majicama, bluzama i sličnim odjevnim predmetima, ali ni odjeća u drugim bojama nije uvijek imuna na mrlje od dezodoransa. Kako biste ponovno mogli obući svoju omiljenu odjeću, diskoloraciju u području pazuha potrebno je brzo tretirati jer će inače biti tvrdoglava i u najgorem slučaju uopće neće izaći.

Za ovu neuglednu promjenu boje ispod pazuha krivi su i naš znoj i dezodorans, i to zbog soli koje sadrže. Proizvodi s solima obično ostavljaju žute tragove na svijetlom tekstilu, dok su na tamnim tkaninama obično bijeli tragove. Razlog je što prilikom pranja reagiraju s površinski aktivnim tvarima u deterdžentu. Stoga donosimo tri jednostavna trika koji pomažu protiv dosadnih mrlja od dezodoransa na bijeloj odjeći.

Soda bikarbona

Učinkovit način uklanjanja mrlja od dezodoransa sa svijetle odjeće je soda bikarbona. Namočite odjevni predmet i stavite malo sode bikarbone na zahvaćeno područje. Malo ju umasirajte i ostavite da djeluje nekoliko sati. Zatim isperite tretirana područja i operite odjevni predmet kao i obično.

Octena kiselina

Pomiješajte četiri dijela vode s jednim dijelom octene kiseline u zdjeli ili kadi i stavite predmet odjeće u nju. Ostavite sve da se namače nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi se mrlje dobro skinule. Zatim isperite odjevni predmet čistom vodom i operite kao i obično.

Limunska kiselina

Jeste li već oprali svoju majicu ili bluzu s mrljama ispod pazuha u perilici rublja bez prethodne obrade? Tada bi limunska kiselina mogla pomoći u uklanjanju žutih mrlja. Dvije do tri žlice limunske kiseline otopite u litri tople vode. Namočite odjeću u tome nekoliko sati kako biste uklonili tvrdokorne mrlje. Zatim stavite tekstil u perilicu i operite kao i obično.

Bez obzira na to hoćete li odabrati sodu bikarbonu, octenu kiselinu ili limunsku kiselinu, važno je da ih koristite samo na svijetlim ili bijelim tkaninama jer tretiranjem mogu ukloniti boju s odjeće. Za obojenu ili tamnu odjeću s mrljama od dezodoransa, bolje je koristiti druge metode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter