Želite li i vi u njima uživati u nadolazećim mjesecima, u jesen i zimu, znajte da ih možete i zamrznuti, cijele ili prerezane na pola.
Ako su pohranjene u zamrzivaču, trebali bi se potrošiti unutar 8 - 10 mjeseci, a ne zaboravite ih izvaditi iz zamrzivača barem nekoliko sati prije nego što ih pojedete.
Zamrznite cijele marelice
- Odaberite marelice koje nisu previše zrele i bez tragova ili nagnječenja
- Dobro ih operite i pažljivo osušite
- Stavite ih u hermetičke posude ili u odgovarajuće vrećice za hranu i stavite u zamrzivač
Zamrznite prepolovljene marelice
Možete slijediti isti postupak tako što ćete voće prerezati na pola i izvaditi košticu:
- Odaberite voće koje još nije jako zrelo i bez tragova
- Operite ih hladnom vodom i dobro osušite
- Prepolovite ih
- Uklonite košticu
- Polovice marelica posložite na pladanj obložen prehrambenom aluminijskom folijom, dobro razmaknute i unutarnjim dijelom okrenutim prema gore
- Pleh prekrijte prozirnom folijom
- Stavite u zamrzivač na 3 sata
- Polovice marelica stavite u vrećice za hranu, stvarajući željene porcije, tek nakon 3 sata. Zahvaljujući prethodnom zamrzavanju, polovice voća se neće zalijepiti jedna za drugu
- Vrećice s voćem prerezanim na pola stavite u zamrzivač i ne zaboravite ih potrošiti u roku od 8-10 mjeseci