zaštiti faktor

Postoji li razlika između skupljih i jeftinijih krema za sunčanje?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Odabir kreme za sunčanje može biti iznenađujuće zastrašujući zadatak. Od brojnih oglasa na Instagramu i utjecajnih osoba koje veličaju vrline ogromnog popisa robnih marki i naizgled beskrajnog niza opcija u drogerijama, ovaj proizvod za svakodnevnu upotrebu može izazvati ozbiljnu paralizu donošenja odluka, prenosi N1.

Kako postoji veliki izbor krema za sunčanje, prisutan je i veliki raspon cijena. Dok se neke bočice kreme za sunčanje prodaju za manje od 10 eura, postoje i one koje koštaju više od 100 eura.

No postoji li doista velika razlika između jeftine i skupe ponude krema za sunčanje na tržištu?

Razlika u neaktivnim sastojcima

"Skupe kreme za sunčanje mogu ponuditi elegantniji proizvod od jeftinijih krema za sunčanje," rekao je dr. Brendan Camp, dermatolog. "Mogu biti lakši na koži, lakše se upijaju ili sadrže sastojke koji nude dodatne prednosti, poput peptida, hijaluronske kiseline ili antioksidansa. Međutim, važno je napomenuti da skupe i jeftine kreme za sunčanje trebaju pružati isti stupanj zaštite od sunca."

Doista, aktivni sastojci u različitim kremama za sunčanje vrlo su slični bez obzira na to koliko proizvod košta. Ovo su važne komponente formulacije za zaštitu od sunca, a neaktivni sastojci koji mogu utjecati na izgled i osjećaj proizvoda, piše huffpost.com.

"Postoji samo određeni broj aktivnih sastojaka odobrenih od strane FDA u kremama za sunčanje, tako da sigurno postoje sličnosti među proizvodima", tvrdi Camp. "Mogu se pojaviti varijacije u vozilu, poput toga da ne sadrži ulje ili sadrži sastojke koji nude dodatne zdravstvene prednosti za kožu."

Mješavina ovih drugih sastojaka može objasniti razliku u cijeni, tako da ćete možda više voljeti skuplju marku zbog estetskog učinka ili dodatnih dodataka.

"Postoje ‘pametne kreme za sunčanje’ koje sadrže hidratantne sastojke zajedno s antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidacije slobodnih radikala uzrokovane izloženošću okoliša poput ugljikovodika, onečišćenja i UV zračenja", rekao je dermatolog dr. Brian Hibler iz Schweiger Dermatology Group.

"Ono što je također važno uzeti u obzir su svi dodatni aditivi – mirisi, konzervansi itd. – koji mogu dovesti do osjetljivosti kože i nepotrebni su u formulacijama krema za sunčanje", rekao je Hibler. "Ponekad, razvoj formulacije koja je lišena ovih dodatnih aditiva može biti skuplji i dovesti do skupljeg proizvoda."

Brendiranje i marketing igraju važnu ulogu

"Marketing i robna marka također su drugi čimbenici koji mogu povećati cijenu krema za sunčanje, što znači da skupo ne znači uvijek bolje", rekla je dr. Melanie Palm, dermatologinja.

Kao i kod svakog potrošačkog proizvoda, mnoge ljude privlače estetski privlačne etikete i dizajn boca. Mogu odabrati određeni proizvod jednostavno zato što su ga primijetili na društvenim mrežama zbog snažnih marketinških kampanja utjecajnih osoba.

Kvaliteta zaštite od sunca ne bi trebala varirati ovisno o cijeni

"Budući da FDA regulira kreme za zaštitu od sunca kako bi osigurala da ispunjavaju specifične standarde sigurnosti i učinkovitosti, ne bi trebalo biti razlika u trajanju učinka ili učinkovitosti između jeftinih i skupih krema za sunčanje", rekao je Camp.

Ako se pravilno nanese, krema za sunčanje SPF 30 iz ljekarne trebala bi jednako dobro štititi vašu kožu od sunca kao i skupa krema za sunčanje SPF 30 luksuzne marke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum