VJEČNO PITANJE

Koliko dugo zaista traje krema za sunčanje?

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Kreme za sunčanje i losioni za tijelo neophodni su svakom tipu kože ljeti. Štite našu kožu od opeklina i prekomjernog izlaganja UVA i UVB zrakama.

Osim što zaštitnim faktorom produljujemo vrijeme prirodne zaštite od UV zraka, sprječavamo rak kože i štitimo najveći organ našeg tijela.

No osim dovoljnog faktora zaštite od sunca (SPF), redovito se pitamo: koliko dugo traju kreme, sprejevi, losioni za sunčanje i ostali proizvodi za zaštitu od sunca?

Koliko dugo traje krema za sunčanje?

Kako bi najbolje iskoristili proizvod, treba se oslanjati na oznake na bočicama koje pružaju bitne informacije. Primjerice, "Najbolje upotrijebiti do datuma": na mnogim bočicama, kremama i tubama za zaštitu od sunca otisnut je datum najbolje do, sličan onom na hrani.

Prema proizvođaču, neotvorena krema za sunčanje nudi pouzdanu zaštitu i zajamčeni zaštitni učinak do ovog datuma. Može se pretpostaviti da sve neotvorene kreme za sunčanje imaju rok trajanja od 30 mjeseci od trenutka kupnje.

Također obratite pažnju na simbol staklenke.

Ako na kremi za sunčanje niste pronašli rok trajanja, postoji drugi način da provjerite rok trajanja – potražite malu staklenku. Ovaj simbol označava koliko dugo možete sigurno koristiti kremu za sunčanje nakon prve uporabe i otvaranja. "12M" znači 12 mjeseci.

Krema za sunčanje je istekla: kada UV zaštita nestaje?

Ako je vašoj kremi za sunčanje istekao rok trajanja, ne morate je odmah baciti jer kreme za sunčanje i dalje pružaju zaštitu. Međutim, proizvođači jamče 100% zaštitu samo do isteka roka trajanja. Što se događa nakon toga? Zaštita se s vremenom može smanjiti.

To je zbog kisika koji ulazi u kremu za sunčanje i mijenja učinkovitost sastojaka.

Međutim, savjetuje se oprez pri korištenju sredstava za zaštitu od sunca koja sadrže sastojak i formulaciju s oktokrilenom.

Oktokrilen može stvoriti kancerogenu tvar zvanu benzofenon ako se čuva dulje vrijeme. No, ako koristite zaštitu od sunca iz prirodne kozmetike, taj rizik ne postoji.

Što treba uzeti u obzir kada koristimo staru kremu za sunčanje od prošle godine?

Želite li koristiti kremu za sunčanje koja je prošlogodišnja ili kojoj je već prošao rok upotrebe?

Onda biste trebali slijediti ove savjete kako biste i dalje uživali u potpunoj zaštiti. Krema za sunčanje trebala bi mirisati i izgledati normalno te imati izvornu konzistenciju od prethodne godine.

Neobičan miris ili boja ukazuju na pokvarenu kremu za sunčanje. Nanesite dvostruku količinu kreme za sunčanje na kožu kako biste osigurali učinkovitost protiv sunca i opeklina.

Kako pravilno čuvati kremu za sunčanje?

Svake nam godine najčešće ostane jedna ili više tuba krema za sunčanje. Kako biste proizvod mogli koristiti iduće godine, obratite pažnju na sljedeće. Kremu za sunčanje čuvajte na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku.

Očistite otvor nakon svake upotrebe i obavezno držite proizvod dalje od svjetla i topline.

Mineralno organske kreme za sunčanje ne sadrže nikakve kemijske sastojke i mogu se sigurno koristiti čak i nakon isteka roka trajanja te zadržavaju vlastita zaštitna svojstva. Koža trudnica, majki i male djece također je sigurno i pouzdano zaštićena mineralnom organskom kremom za sunčanje.

Četiri savjeta za dulju trajnost kreme za sunčanje

Čuvajte kremu za sunčanje na hladnom i suhom mjestu. Toplina i vlaga mogu smanjiti učinkovitost kreme za sunčanje, stoga je čuvajte na hladnom mjestu, kao što je kupaonski ormarić. Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost. Ako kremu za sunčanje koristite na otvorenom, pokušajte je držati dalje od izravne sunčeve svjetlosti.

Držite bočicu u hladovini ili je spremite u vrećicu kada aktivno ne nanosite kremu za sunčanje.

Dobro zatvorite bočicu! Provjerite jeste li dobro zatvorili bočicu nakon svake upotrebe kako biste spriječili ulazak zraka i vlage. To će pomoći duljem trajanju kreme za sunčanje.

Koristite čiste ruke tijekom nanošenja.

Kako biste kremu za sunčanje održali higijenskom i izbjegli moguću kontaminaciju, čistim rukama ili lopaticom izvadite je iz boce. To će smanjiti rizik od kontaminacije.

Pravilna upotreba kreme za sunčanje

Kremu za sunčanje nanesite najmanje 30 minuta prije izlaska na sunce jer ćete jedino tada pružiti učinkovitu zaštitu od UV zraka. Za lice, uši i vrat preporučuje se količina od pola žlice, ali treba izbjegavati područje oko očiju.

Ako želite imati koristi od učinka kreme za sunčanje protiv starenja tijekom cijele godine, trebali biste svaki mjesec koristiti zaštitni faktor za lice kako biste spriječili fotostarenje.

Dermatolozi također preporučuju ponovno nanošenje kreme za sunčanje svaka dva sata na plaži i neka postane rutina nanošenja kreme za sunčanje čim izađete iz vode.

Kako biste izbjegli kompromitiranje zaštite od sunca, uvijek čuvajte svoju bočicu ili staklenku kreme za sunčanje u hladu, po mogućnosti u torbi, zaštićenu od sunčeve svjetlosti i topline.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini