"THE DAILY SHOW"

Jon Stewart ponovo preuzeo kormilo američke kasnovečernje satiričke emisije Comedy Centrala

| Autor: Mladen Radić
Jon Stewart vratio se na mjesto voditelja i oborio rekorde (Screenshot)

Jon Stewart vratio se na mjesto voditelja i oborio rekorde (Screenshot)


"Gdje sam stao?", započeo je monolog Jon Stewart preuzevši opet kormilo satiričkog "The Daily Showa" u ponedjeljak. Stewart je iz ove emisije otišao 2015. kada je vođenje preuzeo Trevor Noah, no Noah je otišao pretprošle godine i nakon njega nije pronađena stalna zamjena.

Povratak majstora

Na voditeljskom mjestu izmjenjivali su neka poznata imena, od Chelsea Handler do Sare Silverman, no oni su ionako bili angažirani po tjedan dana. Stewart se nakon odlaska prvo bio povukao, uz rijetka ukazanja u studiju kod svog najboljeg prijatelja Stephena Colberta i njegovog "Late showa" da bi 2021. pokrenuo svoju emisiju "Problem with Jon Stewart" na Apple TV+, no emisija je ukinuta nakon dvije sezone, taman u vrijeme kada su se gledatelji "The Daily Showa" počeli pitati hoće li ova emisija dobiti nekog stalnog voditelja ili voditeljicu. Emisija se trebala nastaviti nakon Nove godine, no početak je pomaknut i uskoro je bilo objavljeno da se Stewart vraća.

Stewartov povratak trebao je povećati gledanost "The Daily Showa" koja se u osam godina strmoglavila za 75 posto, a uz to se i njena publika, čija je prosječna starost bila 48.2 godine, popela na 63.3 godine. Ni Stewart više nije u cvijetu mladost, sa 61 godinom, no i dalje nosi sa sobom jednu jaku karizmu racionalnog liberalnog idola iako, a to je pokazala i ova povratnička emisija; na trenutke djeluje kao da je na rubu pucanja, no to je njegova poznata gluma bez koje bi njegovi monolozi djelovali isprazno. Na koncu, igranje na kartu Stewartovog nikad izblijedjelog ugleda izgleda da se isplatilo jer je emisija imala najveću gledanost na Comedy Centralu u pet godina. Prema podacima, gotovo milijun gledatelja gledalo je "The Daily Show" uživo, a ukupno 1,85 milijuna gledalo ih je između emitiranja i ponavljanja, što ga čini najgledanijim prijenosom na Comedy Centralu u više od pet godina.

Stewart se povukao baš kada ga je liberalna Amerika najviše trebala i to pred izbore u kojima su u trku ušli Hillary Clinton i Donald Trump koji je i pobijedio i koji se opet, već treći put vraća u trku za predsjednika nakon što je izgubio 2020. Sigurno je da Stewartu i njegovim kolegama neće nedostajati inspiracije i da će imati na čemu i na kome oštriti svoje kritičke zube.

Očekivalo se zato da će Stewart iz teške artiljerije napasti Trumpa i njegove podržavatelje iz Republikanske stranke, kojih ima puno i u medijima, što je Stewartova omiljena tema. I napao je, nije da nije, ali ovaj put svoje nišane usmjerio je gotovo jednakom mjerom prema aktualnom američkom predsjedniku Joeu Bidenu čiju lucidnost mnogi, ne samo među republikancima, dovode u pitanje. Biden ima 81 godinu i njegova (ne)sposobnost da pamti imena i događaje postaje sve razvidnija zbog čega u redovima demokrata razmišljaju i o alternativnom kandidatu, unatoč tome što Biden odlično prolazi na stranačkim predizborima i što njegovi suradnici tvrde da odlično funkcionira. Stewart podsjeća da su Biden i Trump, koji ima 77 godina, najstariji kandidati na izborima za američkog predsjednika u povijesti, čime su nadmašili rekord koji su na prošlim izborima postavili upravo njih dvojica.

Kronološke norme

- Imamo dva kandidata koji su kronološki izvan norme svakog tko se natjecao za predsjednika u povijesti ove države, komentirao je ozlojeđeni Stewart koji je znao, kada je trebalo, svoje otrovne strelice i prije usmjeriti prema Demokratskoj stranci, slično kao što radi Bill Maher koji iako je deklarirani pristaša demokrata ne libi se udariti po njima i razotkrivati njihovu dvoličnost kada za to nađe povoda. Slično kao i često nabrijani Maher, kada Stewart kritizira republikance i njihove konzervativce, čini to da ukaže na njihove slabosti koje bi demokrati mogli iskoristiti. Kada napada demokrate i liberale i ukazuje na njihove slabosti, čini to iz želje da im "diskretno" pomogne, zazvoni im zvono za uzbunu i potakne ih da se probude. Na neki način, ovo je za Stewarta misija, borba za američku demokraciju u sjeni promjena koje bi se mogle dogoditi ako Trump opet pobijedi i ostvari ono što najavljuje.

Kasnije tijekom emisije pojavio se i ostatak ekipe "The Daily Showa", barem onog dijela koji je ispred kamere, a to su Michael Kosta, Desi Lydic, Dulce Sloan, Ronny Chieng i Jordan Klepper kao jedini koji je ostao iz prvobitne slavne Stewartove ere i koji prvi mijenja Stewarta od utorka do četvrtka. Sloan i Klepper kritizirali su Stewarta koji se u jednom treuntku pokrio ušima kao reakciju na pripremljene replike.

Za status quo?

- Mora da si ponosan na sebe sa svim tim satiričkim segmentima u kojima razotkrivaš besmislenosti našeg političkog procesa, zajedljivo je ujeo Klepper. "Ti samo ispireš mozak glasačima tako da oni prihvati korodirajući status quo, iako bi mogli marširati ulicama. Iskreno, gadiš mi se!", završio je Klepper svoj napad. Unatoč ovako teškim riječima, Stewart je znao što ga čeka i nastavio cijeli igrokaz koji je poslužio kao cinična autokritika Stewarta i cijele emisije da pokažu im glave nisu toliko u oblacima koliko bi se moglo činiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter