(Pixabay)
Kada tražite snažan sastojak koji odiše jakom aromom i sadrži nevjerojatnu svježinu, đumbir je tu broj jedan. Svježi đumbir moćan je sastojak koji može transformirati juhe, marinade, kolačiće ili skromnu šalicu čaja. Guljenje suhe, prašnjave kože može biti najnezgodniji dio upotrebe đumbira, a iako to ne morate nužno učiniti, evo nekoliko načina kako to učiniti učinkovito.
Mnogo toga možete pažljivo oguliti nožem za guljenje, pa zašto onda ne i đumbir? Đumbir predstavlja dva izazova za nož: okrugao je i zaobljen, a koža je nevjerojatno tanka i glatka. Korištenje noža za guljenje đumbira neizbježno će rezultirati rezanjem previše vrijednog mesa zajedno s kožom. Isto vrijedi i za gulilicu krumpira. Većina gulilica je preširoka da bi se prilagodila zakrivljenosti đumbira, a kut oštrice može zarezati preduboko, što rezultira gubitkom njegovih važnih svojstava, piše Life Hacker.
Način na koji planirate koristiti đumbir može vam pomoći da odlučite koja je metoda najbolja za određenu situaciju. Ribanje đumbira je najbolje kada ga želite pripremiti u nekoj smjesi, recimo za kolače. Ovi minijaturni komadići idealni su za pečenje, umake ili marinade. Mljeveni đumbir ili štapići đumbira mogu biti najbolji za pomfrit, juhe ili polpete. Razmislite koristite li korijen đumbira na pravi način. Kandirate li ga ili mandolinom režete tanke rezove korijena? Tada možete razmisliti o guljenju korijena na način da sačuvate njegov prirodni oblik.
Ova metoda je najpopularnija, vjerojatno zato što nije pretjerano teška i gotovo svatko ima žlicu pri ruci, čak i u studentskoj sobi. Koristite metalnu žlicu. Najbolje za ovu namjenu su male žlice, za pokretljivost oko đumbirovih ispupčenja, te imaju tanak rub za lakše podizanje kože.
Čvrsto držite đumbir u svojoj nedominantnoj ruci. Drugom rukom snažnim pritiskom stružite po đumbiru. Možda će trebati nekoliko pokušaja da ugrabite kožu, ali kada to učinite, lako je nastaviti. Možete strugati prema sebi ili od sebe, to stvarno nije bitno.
Pazite da žlicom ne izrezujete komadiće đumbira. Žurba s ovim postupkom samo će oštetiti aromatičnu stabljiku, stoga ne žurite.
Ribež je odličan kuhinjski alat za rezanje đumbira jer ima male oštrice koje rade plitke rezove, samo uklanjajući tanki sloj citrusa prepun ulja. Ako trebate više ili manje sile, prilagodite pritisak. Ponovite ovo, često provjeravajući, kako biste obišli cijelu stabljiku. Neka područja će biti preuska, pa ih možete slomiti ili noktom ostrugati kožu s tih sitnih dijelova đumbira. Samo sve naribajte.
Kao što smo spomenuli, koža đumbira je stvarno vrlo tanka. Sitni naribani komadići neće se čak ni osjetiti na vašem nepcu. Naribani đumbir je ukusan kao aromatična baza za umake i marinade. Ovako ga možete koristiti i za tijesta i glazure.
Upotrijebite krpicu za pranje posuđa kako biste istrljali kožu đumbira. Pritisnite i izribajte. Rubovima jastučića moći ćete se kretati po krivuljama stabljike i zadržati smjer prekrasne zaobljenosti biljke. Dakle, ova metoda zahtijeva da s vremena na vrijeme isperete blazinicu. Ovu metodu ljuštenja koristite kada je izgled na prvom mjestu, primjerice kad radite čips od dehidriranog đumbira za ukrašavanje koktela ili predjela.