Ilustracija (Pexels)
Kod pripreme povrća obično je prvi korak guljenje kore, pranje nećemo ni računati jer se to podrazumijeva, piše N1.
Za neke vrste voća, poput, primjerice, ananasa i banana, razumljivo je zašto prije konzumiranja treba ukloniti koru.
Spomenimo i ono voće koje spada u, nazovimo je, sivu zonu, jer postoje nesuglasice treba li ga guliti ili ne.
Na primjer, nutricionistički važne količine vitamina, kao što su vitamin C i riboflavin, te minerala kao što su željezo i cink, nalaze se u kori sedam korjenastog povrća: cikle, divlje mrkve, batata, rotkvice, đumbira i bijelog krumpira.
Američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da neoguljene jabuke sadrže 15 posto više vitamina C, 267 posto više vitamina K, 20 posto više kalcija, 19 posto više kalija i 85 posto više vlakana od svojih oguljenih ekvivalenata.
Kad bismo nasumce izvukli tri vrste voća ili povrća, biste li bez greške znali koja spada u koju kategoriju?
Krastavac: Ako mu je kora neoštećena, dovoljno ga je oprati, ali ako ste zabrinuti zbog pesticida, uklonite ju.
Prednost jedenja krastavaca s korom, osim što znači manje posla, je i to što se u kori i neposredno ispod nje nalaze mnoge hranjive tvari.
Mrkva: Nije ju potrebno guliti niti prije jela niti prije kuhanja, a kod nje se većina vrijednih tvari nalazi odmah ispod površine.
Umjesto guljenja, prije nego što pripremite ili zagrizete mrkvu, posegnite za četkom i dobro oribajte povrće pod vodom.
Korijen peršina, celera i pastrnjaka: Za sve navedeno vrijedi isto što i za mrkvu.
Tikva: Ovo bi vas moglo iznenaditi, ali možete jesti koru butternut tikve, hokkaido tikve i drugih vrsta ovog povrća, samo im je potrebno malo više vremena da se ispeku ili kuhaju, tako da uklanjanje kore nije obavezno, ali ako ste u škripcu, ipak je preporučljivo s vremenom ga oguliti.
Lubenica: S lubenice zaista nema potrebe skidati koru, a ako je ne volite, nemojte je baciti, već je iskoristite za pripremu slastica i kompota.
Đumbir: Ovaj aromatični korijen potpuno je jestiv čak i s ljuskom, pa se ne morate mučiti s guljenjem, pogotovo ako se radi o organskom đumbiru.
Ako se bojite pesticida, možete skinuti koru.
Krumpir: Ako je krumpir domaći i nema klice niti oštećenu koru, slobodno ga skuhajte ili pecite s korom i koru jedite bez straha.
Neki nutricionisti zdušno zagovaraju tu ideju, tvrdeći da je kora puna minerala i vlakana, a da se odmah ispod nalazi obilje vitamina C i B.
Prema nekim stručnjacima, koru bi trebala izbjegavati djeca i osobe s osjetljivom probavom.