iznenadit ćete se

Ako ovo povrće gulite, skidate mu najzdraviji dio

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kod pripreme povrća obično je prvi korak guljenje kore, pranje nećemo ni računati jer se to podrazumijeva, piše N1.

Za neke vrste voća, poput, primjerice, ananasa i banana, razumljivo je zašto prije konzumiranja treba ukloniti koru.

Spomenimo i ono voće koje spada u, nazovimo je, sivu zonu, jer postoje nesuglasice treba li ga guliti ili ne.

Na primjer, nutricionistički važne količine vitamina, kao što su vitamin C i riboflavin, te minerala kao što su željezo i cink, nalaze se u kori sedam korjenastog povrća: cikle, divlje mrkve, batata, rotkvice, đumbira i bijelog krumpira.

Američko ministarstvo poljoprivrede pokazuje da neoguljene jabuke sadrže 15 posto više vitamina C, 267 posto više vitamina K, 20 posto više kalcija, 19 posto više kalija i 85 posto više vlakana od svojih oguljenih ekvivalenata.

Kad bismo nasumce izvukli tri vrste voća ili povrća, biste li bez greške znali koja spada u koju kategoriju?

Ovo povrće ne morate guliti

Krastavac: Ako mu je kora neoštećena, dovoljno ga je oprati, ali ako ste zabrinuti zbog pesticida, uklonite ju.

Prednost jedenja krastavaca s korom, osim što znači manje posla, je i to što se u kori i neposredno ispod nje nalaze mnoge hranjive tvari.

Mrkva: Nije ju potrebno guliti niti prije jela niti prije kuhanja, a kod nje se većina vrijednih tvari nalazi odmah ispod površine.

Umjesto guljenja, prije nego što pripremite ili zagrizete mrkvu, posegnite za četkom i dobro oribajte povrće pod vodom.

Korijen peršina, celera i pastrnjaka: Za sve navedeno vrijedi isto što i za mrkvu.

Tikva: Ovo bi vas moglo iznenaditi, ali možete jesti koru butternut tikve, hokkaido tikve i drugih vrsta ovog povrća, samo im je potrebno malo više vremena da se ispeku ili kuhaju, tako da uklanjanje kore nije obavezno, ali ako ste u škripcu, ipak je preporučljivo s vremenom ga oguliti.

Lubenica: S lubenice zaista nema potrebe skidati koru, a ako je ne volite, nemojte je baciti, već je iskoristite za pripremu slastica i kompota.

Đumbir: Ovaj aromatični korijen potpuno je jestiv čak i s ljuskom, pa se ne morate mučiti s guljenjem, pogotovo ako se radi o organskom đumbiru.

Ako se bojite pesticida, možete skinuti koru.

Krumpir: Ako je krumpir domaći i nema klice niti oštećenu koru, slobodno ga skuhajte ili pecite s korom i koru jedite bez straha.

Neki nutricionisti zdušno zagovaraju tu ideju, tvrdeći da je kora puna minerala i vlakana, a da se odmah ispod nalazi obilje vitamina C i B.

Prema nekim stručnjacima, koru bi trebala izbjegavati djeca i osobe s osjetljivom probavom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter