zavidni rezultati

Uspješna "haiku godina" za Sanelu Pliško

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Sanela Pliško (Snimio Milivoj Mijošek)

Sanela Pliško (Snimio Milivoj Mijošek)


Prošla je godina bila vrlo plodna i uspješna za pulsku haiku autoricu Sanelu Pliško, inače glasnogovornicu Javne ustanove Pula Film festival i manifestacije Advent u Puli.

Sanela Pliško počela je proučavati haiku poeziju 2019. godine, a do danas je na tom području ostvarila zavidne rezultate u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Haiku, naizgled jednostavna pjesma u tri stiha, privukla ju je zbog pozadinske kompleksne arhitekture, a tematski zbog lišenosti patetike i suvišnih riječi. Pjesme su joj objavljene u mnogobrojnim mrežnim i tiskanim časopisima i kolumnama, a do danas je osvojila desetak nagrada i posebnih priznanja.

Od brojnih međunarodnih nagrada i priznanja osvojenih prošle godine, izdvajamo posebno pohvaljen rad: buvljak/među čahurama metaka/ovaj i onaj bog (Sixth Annual H. Gene Murtha Memorial Contest) i rad na temu "sanjarenja" slušalice/truba autobusa otkazuje/moju svjetsku turneju (Golden Triangle, 2021.) koji je tijekom travnja bio izložen u poslovnoj četvrti u Washingtonu.

Stalna je članica ocjenjivačkog suda natječaja Haiku krugovi koji se raspisuje jednom mjesečno. Napisala je predgovor i moderirala predstavljanje za nedavno objavljenu knjigu "Nexus Haiku" (autori: M. Dudley, T. Maretić i Puljanin Dejan Pavlinović).

Svoje radove objavljuje na blogu www.doremiku.hr, jedna je i od administratorica grupe Haiku Hr, gdje je ju zainteresirani za haiku poeziju mogu kontaktirati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter