FESTIVAL IZVEDBENIH UMJETNOSTI

TREĆA KOZA: Spoj izvedbenih umjetnosti i ekologije

Proljetni dio prvog izdanja Treće koze održava se tri dana na otvorenom prostoru, u prirodi u ližnjanskoj lučici i na Marleri, a otvoren je izvedbom i besplatnom radionicom plesa na svili za djecu i odrasle koju je vodila trenerica i voditeljica akrobatskih sportova na visini Lea Komel. U nastavku je izveden "Solo u perivoju" zagrebačke umjetnice Tanje Grgić

| Autor: Mladen RADIĆ
"Solo u perivoju" Tanje Grgić (Snimila Ana Fornažar)

"Solo u perivoju" Tanje Grgić (Snimila Ana Fornažar)


Treća koza, festival izvedbenih umjetnosti posvećen ekologiji i digitalnim tehnologijama koji je svoje prvo izdanje imao krajem prošle godine u prostoru Kazališta Dr. Inat u Rojcu nastavljen je prekjučer u okolici Ližnjana. Ovaj drugi, proljetni dio prvog izdanja održava se tri dana na otvorenom prostoru, u prirodi u ližnjanskoj lučici i na Marleri, a otvoren je izvedbom i besplatnom radionicom plesa na svili za djecu i odrasle koju je vodila trenerica i voditeljica akrobatskih sportova na visini Lea Komel.

Priča o holokaustu

Nastavilo se "Solom u perivoju" zagrebačke umjetnice Tanje Grgić koja je za svoj performans odabrala zapušteni, zidovima djelomično ograđen i smećem pretežno prekriven prostor, gdje na jednom od zidova stoji i prekrižen kukasti križ. A, sve se to dalo na neki način povezati s pričom performansa.

- Ovo je priča o mojoj židovskoj obitelji s mamine strane. Četiri sestre moje prabake i njen tata živjeli su u Osijeku u Tvrđi na koju je krajem Drugog svjetskog rata bačena bomba i ubila ih, kazala je Tanja Grgić koja je poželjela ispričati ovu priču, iako se o tome u obitelji nije puno govorilo. Zanimljivo je i da je "Solo u perivoju" premijerno izveden baš u osječkoj Tvrđi.

Foto

Ples na svili - Lea Komel u uvali Kuje (Snimila Ana Fornažar)

Prekjučer je tako izvela svoj performans na njemačkom i hrvatskom jeziku dok se u daljini čuo huk mora još uvijek uzburkanog nevremenom koje je protutnjalo, a sve se to uklopilo u ovu, kako ju je sama nazvala, egzistencijalnu priču o vječnoj temi, odnosno priču o holokaustu.

Tanja Grgić ovaj je svoj performans radila kao studentica na akademiji, prvo je to bio kratak ispit, a u ispitnoj komisiji bio je jedan profesor, Židov iz Poljske koji je bio dirnut s onim što je vidio jer je njegova obitelj završila u Auschwitzu pa je na njegov nagovor taj svoj solo proširila.

Bogata završnica

Festival Treća koza završava danas, a nakon radionice plesa na svili koju će na plaži od 16 sati voditi Lea Komel, program se seli na Marleru gdje će u 17.30 biti izveden performans "Bad End Breakfast" Ivane-Nataše Turković koja sudjeluje u performansu, uz   Barbaru Ćaletu Markežić i Sabinu Aličić Butković. U 18 sati nastupit će Roko Nakić, a njegov performans nosi naslov "Stay tuned", a u 18.30 Ana Katulić i Irena Boćkai pripremaju izvedbu s kuhanjem koju su nazvale "Neobnovljivi". Na kraju biti proglašen najbolji izvedbeni rad s ekološkom tematikom, o kojemu odlučuje tročlani žiri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter