treća koza u ližnjanu

Festival na piktoresknoj lokaciji plaže ispod svjetionika Marlera okupio je izvedbene umjetnike iz raznih dijelova svijeta

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)


Festival Treća koza, trodnevni umjetnički festival održan u Ližnjanu, okupio je umjetnike iz različitih dijelova svijeta kako bi istražili ekološke teme kroz umjetničke performanse, a zadnji dan umjetnici su iskoristili ljepotu ližnjanske obale za realizaciju performansa.

Ovo je preludij

Tanja Ruta Grgić, istaknuta plesačica, koreografkinja i umjetnička voditeljica, stekla je svoje znanje koreografije studirajući u Kini, a u svojoj jedinstvenoj izvedbi, Ruta Grgić je spojila suvremene i azijske plesne tehnike s eksperimentalnom glazbom. Zanimljiv performans uprizorila je na plaži ispod svjetionika Marlera, a inspiraciju je crpila iz dijelova romana »Valovi« Virginije Woolf. Eksperimentalno djelo nastalo je 30-im godina prošlog stoljeća, a poznato je po svojim složenim i zagonetnim solilokvijima koje izgovara šest glavnih likova. Impresivna izvedba, obogaćena ljepotama krajolika, ostavila je »filmski« dojam.

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

Osječanka Monika Matošević i Njemica Ronja Ritter izvele su uvod za kazališnu predstavu koja će integralno premijerno biti prikazana u Londonu. Glavni likovi, Emma, umjetnica koja putuje svijetom, i Robin, teta u vrtiću koja se najugodnije osjeća kod kuće, suočavaju se s dubokim razlikama kada ih zadesi smrt majke, čitanje oporuke i druge nezgode. Nakon mini-predstave, uslijedilo je očekivano pitanje - uprizoruju li one zaljubljeni par, jer se takav dojam mogao steći iz njihove mimike. No, predstava je inspirirana sukobom dviju sestara i specifična je po tome što je riječ o isključivo fizičkom performansu.

- Ovo je specifična forma izvedbene umjetnosti koja zahtijeva da gledatelji vide i dožive izvedbu vlastitim očima. Poanta je doživjeti performans fizičkim prisustvom i gledanjem, bez poznavanja pozadine priče, objašnjavaju autorice.

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

Ritter i Matošević su ispričale i kako su radile probe u Londonu da bi vidjele daljnji razvoj priče. Odlučile su odložiti scenarij i fokusirati se na sestre, krenule su od nule, istraživale i razvijale priču, što je rezultiralo dramom s tekstom podijeljenom u četiri dijela. Performans se temelji na drugom dijelu, koji je rasprava između sestara. Predstava, koja traje 90 minuta, bit će izvedena 30. srpnja u The Space Centru u Londonu, a bit će prenošena i uživo. Daljnji razvoj predstave ovisit će o povratnim informacijama publike. U slučaju pozitivnog odaziva, priča bi se mogla dodatno razvijati ili bi se mogao raditi na novom scenariju za drugu predstavu objasnile su Ritter i Matošević.

(Ne)Prizanje

Ostala dva performansa izveli su Hela Grgić »(Non)Eerkennung« odnosno (Ne)Prizanje u kojima prikazuje trenutke svog života, u kojima vidimo sreću, tugu te neke druge emocije, a Vladimir Butković uprizorio je »Mogućnost entropije« u kojem svojim pokretima definira taj pojam; postepeno smanjivanje energije.

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

Festival Treća koza je međunarodni umjetnički festival realiziran s platformom Trećeprostor, a fokus mu je na ekološke teme i razvoj lokalnih zajednica kroz umjetnost i održivi razvoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter