PULSKA LIKOVNA UMJETNICA ROBERTA WEISSMAN NAGY BILJEŽI BROJNE USPJEHE DILJEM SVIJETA

Što mislite što je bilo prije kokoš ili jaje, Mr. President?


Pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy ovih mjeseci sudjeluje na brojnim projektima i izložbama u zemlji i inozemstvu. Osim što se njezin rad trenutno može pogledati na "Sarajevskoj zimi", gdje je izloženo "Svjetlo", izložba koju je priredio i selektirao Eugen Borkovsky, prošloga je tjedna otvorena međunarodna žirirana izložba u Engleskoj, gdje sudjeluje ova poznata pulska likovna umjetnica.

Nasty woman

Izložba je otvorena u Liverpoolu i naslovljena je "Nasty woman Liverpool".

- Iako je već sam naslov intrigantan, zanimljiv je koncept ovog svjetskog festivala gdje sudjeluju rodno gledano žene i svi koji se tako osjećaju. Tematika kojom se bavi ova izložba je opozicija Donaldu Trumpu i njegovom rasističko-šovinističkom stavu prema ženama izbjeglicama i podržavanju takvih politika općenito. Moj rad je probušeno, a zatim izvezeno crvenim koncem kokošje jaje naslovljeno "Što mislite što je bilo prije kokoš ili jaje, Mr. President".

Rad suptilno, ali neminovno asocira na određeni dio tijela koji je povezan s plodnošću i stvaranjem i podjednak je za sve rase i 'vrste' ljudi, ističe Roberta Weissman Nagy.

Ova autorica sudjeluje i u projektu University in Bath, i to u dva navrata - u ožujku i svibnju. Sada sudjeluje s radom "Dame of the hour", što je videorad koji je odabrala kuratorica Kate Constantine, a u svibnju sudjeluje u žiriranome natjecanju kojime su obuhvaćene 22 autorice.

Kuratorica je Zoe Toolan, a naziv projekta "This Temporary Matter".

Volovsko srce

- Rad koji sam aplicirala za tu izložbu i koji je prihvaćen je nešto stariji. Dakle, izložit ću veliku kocku leda, transparentnu i u njoj zaleđeno volovsko srce. Na samom eventu, led će se otopiti i otapati stvoriti paralelu sa zadanom tematikom dajući jedan suptilni komentar o našim životima. Naslov toga rada, prije pet godina izloženog u grožnjanskoj galeriji Fonticus, bio je "Hendikepirana", a projekt je bio naslovljen "Vatra", ističe Weissman Nagy.

S videouratkom "Memento Mori Materem" 24. ožujka sudjeluje na izložbi u Sankt Petersbourgu.

Ona je kazala da će kruna događanja u prvome dijelu ove godine biti njezino sudjelovanje u VerudelaArt Parku sa skulpturom od šest metara.

Roberta Weissman Nagy akademska je kiparica te profesorica likovnog u pulskim školama Šijana i Veli Vrh. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter