ZAGREB

Predstavljena zbirka priča "Troje iz plemena" Eugenija, Guillerma i Vesne Z. Mimica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zbirka priča troje čileanskih književnika hrvatskoga podrijetla - Eugenija, Guillerma i Vesne Z. Mimica "Troje iz plemena", koju je sa španjolskoga na hrvatski jezik prevela Dora Jelačić Bužimski predstavljena je u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

O knjizi su govorili hispanistica Željka Lovrenčić, profesor FIlozofskoga fakulteta u Splitu Josip Lasić, voditeljica Hrvatske matice iseljenika Branka Bezić Filipović, u ime nakladnika Zoran Boković i autori knjige Eugenio, Guillermo i Vesna Z. Mimica.

Bezić Filipović podsjetila je da je Patagonija područje koje obuhvaća više južnih pokrajina Argentine i Čilea, a u jednu od njih, pokrajinu Magallanes Hrvati su došli prije više od 140 godina. Mimičani su, dodala je, došli na Ognjenu zemlju u vrijeme kad se tamo tražilo zlato.

Podsjetila je na književnika i akademika Antonija Škarmetu koji je smatrao da su Hrvati pisanjem prevladavali probleme teškoga života. To je, smatra, Bezić Filipović po njezinoj evidenciji dovelo do brojke od više od 300 čileanskih pisaca hrvatskoga podrijetla. Među njima je znatan broj velikih književnika i njoj poznata 23 akademika, istaknula je.

Po riječima Željke Lovrenčić, trojka iz plemena Mimimica - Vesna, Guillermo i Eugenio napisali su, svatko na svoj način, zajedničku zbirku pripovjedaka. Riječ je o djelu jedne žene i dvojice muškaraca različitih profesija, naglasila je, dodavši da su svuna djedovi došli iz Mimica u južnu pokrajinu Magallanes.

Vesna Mimica, napomenula je Lovrenčić, rođena je u Čileu, u Santiagu. Osim književnošću bavi se i likovnom umjetnosti. Piše pripovjetke i romane o naseljavanju Ognjene zemlje, rekla je dodavši kako je u svojim djelima fino protkala stvarne događaje, fikciju  i priče koje je slušala od svoje bake.

Čileanskih, hrvatskih i francuskih korijena Guillermo Mimica rođen je u Punta Arenasu, napomenula je dodavši kako se u njegovim pričama, koje se bave ljudskim sudbinama na rubu društva osjeća i francuski utjecaj.

Eugenio Mimica, istaknula je, rođen je također u Punta Arenasu. Njegova su djela, smatra, protkanasudbinom predaka koja se taložila kroz priče i sjećanja na novo potomstvo.

Kroz priče u ovoj knjizi, Eugenio se bavi ljudskom psihom i osjećajima, rekla je Lovrenčić dodavši kako Eugenio kroz priče ulazi u duše svojih likova.

Knjigu je objavila splitska Naklada Bošković.

U zbirci priča "Troje iz plemena" objavljeno je devet priča Eugenija Mimice - Protupriroda, Uspostavljeni red, Hostelski kućni ljubimac, Pretjerano promatranje, Nije bio dar koji smo očekivali,  Hvala, Salazare, Bezumna promjena, Karnevalska noć i Berislav.

Guillermo Mimica zastupljen je sa sedam priča - Nešto više od dojmova, Marcosov portret, Dvosmislene slike, Bio je to njegov posljednji dan, Dva golema oka dječaka, Dva Carlina života i JUtarnji reporter.

Četiri su priče Vesne Mimica - Odgađanje neizbježnoga, Vice rogo, Lovište te Među cvijećem i drogama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter