FOTO-PRIČA

Otvorene prijave za peto izdanje natječaja: Moć fotografije u pripovijedanju priče

| Autor: Aleta BRATTONI

Na prijavu se, osim profesionalnih fotografa, posebno potiču amaterski fotografi i videosnimatelji, kao i početnici jer je cilj ovog natječaja upravo iz različitih perspektiva promatrati, a zatim i prikazati Rovinj

 

Konferencijom za medije najavljeno je 5. izdanje natječaja Foto-priča iz Rovinja čime su i službeno otvorene prijave za sudjelovanje.

Na prijavu se, osim profesionalnih fotografa, posebno potiču amaterski fotografi i videosnimatelji, kao i početnici jer je cilj ovog natječaja upravo iz različitih perspektiva promatrati, a zatim i prikazati Rovinj. Sudionici, dakle, moraju ispričati svoju priču o Rovinju birajući temu po vlastitom izboru, a natjecanje se održava u dvije sekcije, one fotografija i audio-video.

Detalji

- Rovinjci svoj grad doživljavaju svaki dan, pa tako ne zastaju često kako bi zamijetili detalje. Tek kada ih vidimo prikazane na fotografiji počnemo razmišljati o njegovoj ljepoti. No, valja istaknuti kako on nije lijep samo zbog svojih detalja, odnosno strukture, već ga lijepim također čine priče koje pričaju oni koji tu žive i u njemu borave, rekao je Marino Budicin, rovinjski dogradonačelnik i povjesničar.

Ovaj je projekt nastao s ciljem internacionalizacije djelovanja Instituta za fotografiju i vizualnu umjetnost (ISFAV) iz Padove, instituta visokog obrazovanja na području kreativne fotografije, inače jedini takav u sjeveroistočnom djelu Italije. Projekt je omogućen suradnjom s Centrom vizualnih umjetnosti Batana, te pod pokroviteljstvom Grada Rovinja i TZ grada Rovinja, uz podršku hotelijerske kompanije Maistra.

Na konferenciji su tako sudjelovali i suradnici iz ISFAV-a, Marco Zago, koji vodi obrazovni dio na Institutu, te Giorgio Pellizzaro, veliki prijatelj Rovinja i jedan od organizatora. Naime, ovih se dana održala tradicionalna radionica fotografije za studente ISFAV-a koji tom prilikom borave na rovinjskom otoku sv. Andrije. Radi se o 40 studenata koji su sa svojim profesorima došli u Rovinj kako bi svojim stilom prikazali ovaj pitoreskni gradić, a s fotografijama koje ova radionica iznjedri, prijavit će se na ovogodišnje natjecanje.

- Priču ovoga grada pričamo fotografirajući njegove znamenitosti, ali i aktivnosti kao što su veslanje ili pak penjanje. Ovim natjecanjem želimo prikazati kolika je zapravo moć fotografije u pripovijedanju priče i kako tek s fotografije uspijevamo uvidjeti skrivene ljepote, navodi Zago, te dodaje kako je uveden i službeni hashtag s ciljem obuhvaćanja što šire publike.

Također, prošle je godine Budicin pokrenuo inicijativu izdavanja kalendara s dosadašnjim radovima, a izneseno je da će navedeno biti uvršteno u plan za sljedeću godinu.

- Naizgled ima malo toga za ispričati, ali svake godine niču nove priče i toga je sve više. S ovom godinom imat ćemo dovoljno materijala kako bismo zaključili ovih pet godina rada i izdali kalendar, zaključio je Pellizzaro.

Kalendar

Dakle, i ona djela prijavljena ove godine imaju mogućnost ulaska u kalendar, a osim toga, sudionici s najboljom fotografijom i najboljim video-uratkom imaju priliku osvojiti noćenje s doručkom za dvije osobe u hotelu Istra na otoku sv. Andrije.

Kako bi se prijavili, elaborate je potrebno postaviti na osobni profil Facebooka ili Instagrama s hashtagom #rovistory19 ili poslati na adresu [email protected] ili ga pak osobno dostaviti tajništvu Natječaja, najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter